S vyváženými porciami ľahko schudneme a už nikdy nepriberieme

03. 04. 2019

Najväčší problém našej stravy je nepravidelnosť a nevyváženosť. Aj keď sa už snažíme vyberať zdravšie suroviny, jeme veľa ovocia a zeleniny, porcie sú z výživového hľadiska častokrát nevyvážené. Obsahujú viac cukrov ako by mali alebo práve naopak sa cukrom vyhýbame a náš tanier je plný proteínov a tukov.

 

Metabolizmus funguje ideálne, ak mu dávame správne množstvá sacharidov, tukov a bielkovín a rovnaké pomery dodržiavame v každom jedle počas dňa.

 

To znamená, že nezjeme iba tanier ovocia alebo iba tanier zeleniny. Po prvé by sme boli rýchlo hladný a po druhé prijali by sme príliž veľa cukru. Úlohou bielkovín a tukov je okrem iného znižovať glykemickú záťaž prijatej stravy. 

 

Vyvážený tanier nám pomôže dosiahnuť metabolickú a hormonálnu rovnováhu, ľahko schudneme, nebudeme priberať a nebudeme bývať často hladný.

 

Vyvážený tanier obsahuje cca 40-50% sacharidov, 20-30% bielkovín a 20-30% tukov.