Ako jesť a nepribrať počas sviatkov

Vianočné sviatky sú krásne obdobie, kedy by sme mali oddychovať, tráviť čas s rodinou, priateľmi a robiť všetko, na čo v priebehu roka v rýchlom tempe neostáva čas. K sviatočným stretnutiam neodmysliteľne patrí dobré jedlo, koláčiky, pohárik vínka a iné dobroty. Často sa preto obávame, že po sviatkoch budeme o pár kíl ťažší. 


4 hlavné dôvody, prečo priberáme počas sviatkov.

  1. Konzumujeme množstvo soli obsiahnutej vo vyprážaných jedlách, zemiakových lupienkoch, slaných tyčinkách, pagáčoch a orieškoch. 
  2. Konzumujeme množstvo cukru, bielej múky a stuženého tuku vo vianočných koláčikoch a sušenom ovocí.
  3. Máme menej pohybu.
  4. Pijeme viac alkoholu a sladených nápojov.

Určite sa však dá pri troche dobrej vôle a sebaovládania pribratiu vyvarovať a pritom si sviatky naplno užiť. 


Mojich 6 rád, ako jesť a nepribrať počas sviatkov.

 

  1. Počas sviatkov striedajte hodovací deň s ľahšími dňami 

Hodovať predsa nemusíme každý deň. Štedrú večeru aj silvestrovskú oslavu si užite bez obmedzenia. Avšak máme pred sebou približne 2 týždne, preto zaraďte medzi sviatkami a po sviatkoch aj odľahčené prísne dni, kedy si dáte ľahšie jedlo, žiadny alkohol a zaradíte viac pohybu.

  1. Jedzte tri krát denne

Jedenie 3 x denne pomáha udržať vylučovanie inzulínu v rovnováhe. Ak často pojedáme medzi hlavnými jedlami, ostáva hladina inzulínu neustále zvýšená a organizmus nedokáže prijaté kalórie efektívne spracovať a ukladá ich. Okrem toho neustále zvýšená hladina inzulínu blokuje produkciu viacerých hormónov, ktoré chránia telo napr. pred zápalmi ale aj pred starnutím!

  1. Pravidelne zaradujte dlhšie pauzy medzi jedlami

Ak máte za sebou alebo očakávate, že bude jesť viac, dajte si dlhšiu nočnú pauzu medzi jedlami. Ja odporúčam až 14 hodín. Dlhšia pauza pomôže normalizovať hladinu inzulínu, stiahne žalúdok a vy nebudete mať tendenciu v prejedaní pokračovať.

  1. Vypite denne dostatok vody

Ak pijete menej vody ako je pre vás minimálne odporúčané množstvo, spôsobí to spomalenie všetkých metabolických procesov a ľahko sa vám môže stať, že hmotnosť aj z tohto dôvodu porastie. Vypite denne minimálne 0,03 l na 1 kg vašej hmotnosti. 

  1. Nezabúdajte na zeleninu

Zelenina by mala byť súčasťou každého hlavného jedla a ideálne je, ak tvorí približne polovicu porcie. Zelenina tvorí zásaditú zložku našej stravy, dodáva nám potrebnú vlákninu, je nízko kalorická, vyvažuje na tanieri kalorickejšie zložky (bielkoviny, tuky) a prirodzene znižuje príjem škrobov ako sú zemiaky, ryža, cestoviny a chlieb. 

V zimnom období nám surová zelenina a šaláty až tak nechutia, preto si ju pripravujte ako pyré, pečenú, dusenú, varenú alebo vo forme hustých polievok.

  1. Vyberajte si zdravšie alternatívy obľúbených jedál a sladkostí

Aj vianočné jedlá sa dajú pripraviť z lepších surovín. Namiesto majonézy vo vianočnom šaláte použite jogurt, namiesto múky viac orechov, namiesto cukru med prípadne trstinový alebo kokosový cukor. 

Vyprážať sa dá aj vo vyhriatej rúre s minimom tuku. Ja som si obľúbila teplovzdušnú fritézu Delimano AIR FRYER, v ktorej môžem vyprážať úplne bez oleja a jedlá sú naozaj chutné a chrumkavé.

Moje recepty a tipy na zdravšie Vianoce nájdete na mojej stránke: https://www.zuzanaliskova.sk/vianoce

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...