Ako jesť chlieb a ostať štíhly?

03. 04. 2019

Milujem chlieb a pečivo. Sú jedlá, ktoré si bez tejto prílohy neviem predstaviť. Sama som sa v minulosti pokúšala viac krát vzdať chleba a múčnych príloh, ale vždy som sa k nim opäť vrátila. Hľadala som vhodné formy a alternatívy, ktoré si môžem dovoliť každý deň a nemusím sa báť rastúceho bruška. Túto výmenu odporúčam aj svojim klientom pri chudnutí a naozaj funguje. Môžu jesť chleba a pritom chudnúť!

 

VYMEŇTE PŠENICU ZA OVOS A RAŽ!

 

OVOS A RAŽ sú v našom jedálnom lístku vhodnou alternatívou pšenice. Patria medzi sacharidy s dlhým reťazcom. Sú zložené z väčšieho množstva jednoduchých sacharidov. Telo potrebuje viac času na ich premenu na glukózu, teda energiu. Majú nízku glykemickú záťaž, pri ich trávení nedochádza k výrazným výkyvom inzulínu. Postupné uvoľňovanie cukru nám pomôže udržať energiu na dlhší čas.

 

OVOS  a RAŽ obilniny pre zdravie a silu

Ovos a raž sú z výživového hľadiska najhodnotnejšie druhy obilia. Obsahujú kvalitné tuky, bielkoviny a sacharidy. Sú zdrojom dlho a rovnomerne sa uvoľňujúcej energie, majú posilujúce účinky pri vyčerpaní organizmu a únave. Ovos a raž sú najlepším zdrojom ľahko rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Výrazne vyšší ako u ostatných obilnín je obsah horčíka, železa (dokonca vyšší ako v mäse), zinku a mangánu. Majú značný obsah vitamínov B1 a E. 

 

Ovos a raž sú bohaté na ľahko stráviteľné proteíny a nenasýtené mastné kyseliny (vrátane kysliny linolovej). Prevaha nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať tvorbu cholesterolu. Obsahujú aj malé množstvo lecitínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje fungovanie nervového systému a tiež prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu. 

 

Prečo OVOS a RAŽ?

 

Kvôli vysokej nutričnej hodnote a nízkej glykemickej záťaži môžeme ovos a raž konzumovať každý deň. 

 

BEŽNE DOSTUPNÉ FORMY: