Glukózová kráľovná - glucose hacks

01.06.2025

„Glukózová kráľovná“ (The Glucose Goddess) je známa postava na sociálnych sieťach – ide o Jessie Inchauspé, biochemičku, ktorá popularizuje koncept stabilizácie hladiny cukru v krvi ako cestu k lepšiemu zdraviu, vitalite a regulácii hmotnosti. Jej odporúčania sa opierajú o princíp tzv. glucose hacks – jednoduchých trikov, ako napríklad:

  • Zjesť zeleninu pred sacharidmi

  • Nejesť sladké nalačno

  • Pridávať ocot pred jedlom

  • Chodiť na prechádzku po jedle

  • Kombinovať sacharidy s bielkovinami a tukmi

 

Čo si o tom myslím z odborného hľadiska?

Pozitíva:

  • Podporuje stabilnú glykémiu, čo je obzvlášť užitočné pre ľudí s inzulínovou rezistenciou alebo sklonom k prejedaniu.

  • Vedie ľudí k lepšiemu zloženiu jedál – viac vlákniny, menej rafinovaných cukrov.

  • Mnohé jej odporúčania sú zlučiteľné so zásadami zdravej výživy (nízky glykemický index, rovnomerné porcie, pohyb po jedle).

Riziká a výhrady:

  • Nie všetky jej tvrdenia sú podložené silnými vedeckými dôkazmi (časť je založená na self-experimentoch alebo malých štúdiách).

  • Môže u niektorých ľudí vyvolávať zbytočný strach z prirodzených sacharidov.

  • Jej „hacks“ môžu byť vnímané ako zázračné riešenia, čo môže viesť k frustrácii, ak človek rieši komplexnejší problém (napr. hormonálnu nerovnováhu, emočné jedenie, metabolické ochorenia).

Má to efekt?

Áno – ale závisí od cieľa:

  • Ak niekto bojuje s výkyvmi energie, nadmernou chuťou na sladké alebo inzulínovou rezistenciou – aplikovanie niektorých princípov Glucose Goddess môže pomôcť.

  • Ak ale niekto očakáva, že tieto „hacks“ samy o sebe vyriešia nadváhu alebo zdravotné problémy bez širšej zmeny životného štýlu, účinok bude obmedzený.

Princípy „glukózovej kráľovnej“ sú v mnohom praktické a zmysluplné, ak sú súčasťou celkovo vyváženého a udržateľného životného štýlu. Je dôležité k nim pristupovať s rozumom a nevnímať ich ako dogmu. Skvelé ako doplnok, nie ako základ výživy.

Tu máš prehľad hlavných tipov Glucose Goddess (Jessie Inchauspé), ktoré propaguje pre stabilizáciu hladiny cukru v krvi – a komentár ku každému z nich vrátane dostupných dôkazov.

1. Zjesť zeleninu pred sacharidmi

Čo tvrdí:

Zelenina (najmä vláknina) vytvorí „sieť“, ktorá spomalí vstrebávanie glukózy z nasledujúcich sacharidov.

Komentár:

Podložené výskumom. Štúdie ukazujú, že ak jeme zeleninu pred sacharidmi, znižuje sa postprandiálna glykémia a inzulínová odpoveď (napr. v štúdiách z Japonska, 2014 a 2018).

Odporúčané najmä pre ľudí s prediabetom, IR, PCOS.

2. Nejesť sladké nalačno

Čo tvrdí:

Jedlo s cukrom ako prvé zvyšuje cukor v krvi prudko – bez „ochrany“.

Komentár:

Zmysluplné. Sladké nalačno zvyšuje glykemický index, keďže nie je spomalené prítomnosťou bielkovín či vlákniny.

V praxi to vedie k prudkému nárastu a následnému poklesu glukózy, čo zvyšuje únavu a hlad.

3. Pridať 1 ČL octu pred jedlom

Čo tvrdí:

Ocot pred jedlom pomáha znížiť glykemickú odpoveď.

Komentár:

Potvrdené menšími štúdiami. Kyselina octová spomaľuje trávenie škrobov a zvyšuje inzulínovú citlivosť.

Najčastejšie sa odporúča: 1 ČL jablčného octu do pohára vody 10 min pred jedlom.

❗Pozor u ľudí s gastritídou alebo refluxom – môže dráždiť žalúdok.

4. Prechádzka po jedle (10–20 min)

Čo tvrdí:

Pohyb pomáha znížiť glukózu v krvi po jedle.

Komentár:

Silné dôkazy. WHO a ADA odporúčajú miernu chôdzu po jedle ako stratégiu na zníženie postprandiálnej glykémie.

Účinok už pri 10–15 min chôdze.

5. Kombinovať sacharidy s bielkovinami a tukmi

Čo tvrdí:

Jedlá, ktoré obsahujú iba sacharidy, prudko zvyšujú cukor v krvi. Bielkoviny a tuky to spomaľujú.

Komentár:

Plne vedecky uznané. Zmiešané jedlá znižujú glykemickú záťaž a pomáhajú udržať pocit sýtosti.

Toto je základ správnej výživy pre cukrovkárov, pri chudnutí aj hormonálnej rovnováhe.

6. Jesť sladké ako dezert, nie samostatne

Čo tvrdí:

Ak si dáš koláč po jedle, je to menej problematické ako samostatne.

Komentár:

Logické a podložené. Ak je glukózová krivka „zaplnená“ vlákninou, bielkovinou a tukom, sladké má menší dopad.

Neznamená to, že ho môžeme jesť denne, ale časovanie má vplyv.

7. Nepiť kalórie / ovocné šťavy

Čo tvrdí:

Tekutý cukor sa vstrebáva veľmi rýchlo → prudké výkyvy.

Komentár:

Veľmi dôležitý bod. Ovocné šťavy majú nízky sýtiaci efekt a vysokú glykemickú záťaž.

Vhodnejšie je zjesť celé ovocie s vlákninou.

Záver – odborné hodnotenie:

Tip Podpora dôkazmi Vhodné pre každého?
Zelenina pred sacharidmi ✅ Silná Áno
Nejesť sladké nalačno ✅ Logické Áno
Ocot pred jedlom ⚠️ Opatrne (pri žalúdku) Nie pre každého
Chôdza po jedle ✅ Silná Áno
Kombinovať sacharidy s bielk./tukom ✅ Jasné Áno
Sladké ako dezert ✅ Prijateľné Áno – v rozumnej miere
Nepiť kalórie ✅ Platí Áno
Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...