Orechy a semienka na raňajky

03. 04. 2019

Energetické nároky mozgu tvoria až 15 % z celkovej spotreby organizmu, hoci samotný mozog váži len 2 % z hmotnosti tela.

Ľudia, ktorí každodenne raňajkujú majú vyšší pracovný výkon hlavne v priebehu dopoludnia. Raňajky zlepšia vašu sústredenosť, zvládanie pracovného stresu a napätia.

Myslite aj na svoje deti a ich naučte raňajkovať pred odchodom do školy!

Zdravé energetické raňajky obsahujú vyvážený pomer sacharidov s nízkou glykemickou záťažou, hodnotnú bielkovinu a nenasýtené tuky (semená olejnatých plodín, orechy, rastlinné oleje a výrobky z nich, prípadne ryby).

 

Orechy a semienka

Orechy a semienka spĺňajú všetky atribúty zdravých raňajok. Obsahujú 50-75% zdravého tuku, ktorého sa však nemusíme báť v súvislosti s priberaním. Tento tuk cháni naše srdce, podporuje činnosť mozgu a pomáha k regenerácii. Budete sa cítiť zdravo, sviežo a plný energie.

Orechy a semienka sú bohatým zdrojom množstva vitamínov a minerálov. Sú zdrojom omega-3 alebo omega-6 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré okrem iného priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu.

Orechy a semená vás tiež „nadopujú“ dobrou náladou a uvoľnia napäté nervy. Vďaka obsahu rôznych minerálov a vitamínov, najmä vitamínov skupiny B, sú totiž prirodzenými „antidepresívami“.

Vďaka bohatému obsahu vlákniny pozitívne podporia náš metabolizmus. Vitamín E obsiahnutý v orechoch a semienkach blahodarne pôsobí na kožu, vlasy a nechty.

Konzumácia:

Orechy a semienka jedzte vždy v prírodnej forme (bez soli, čokolády, praženia,...atď.). Ideálne je kupovať v bio kvalite.

 

 Vybrané tipy:

 

Recepty

 

Brainfit tycinky

Príprava:

V miske vidličkou rozmačkáme banány na kašu. Pridáme arašidové maslo a premiešame. Pridáme všetky ostatné suroviny a spojíme do jednotnej hmoty. Na plech položíme pečiaci papier, na ktorom rovnomerne zmes rozložíme a utlačíme po celej ploche. Pečieme v rúre predhriatej na 180 C približne 25 minút. Nechajte vychladnúť a nakrájajte na tyčinky.

 

Muffiny do práce

 Príprava:

Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme všetky ostatné ingrediencie a premiešame do hustej masy. Tekvicové a slnečnicové semienka pomelieme a vmiešame do cesta. Naplníme do muffinových formičiek, ozdobíme mandľami a pečieme približne 30 minút do zlata (180 C).

 

Raňajková mandeláda

Príprava:

Mandle a slnečnicové semienka namočíme na noc do vody. Ráno vodu vylejeme a semienka vymixujeme. Jablko postrúhame, marhule pokrájame na kocky. Zmes semienok pomiešame s jablkom a marhuľami, ochutíme škoricou a podávame.