Prečo nezabúdať v strave na šaláty

03.04.2019

Šalát je výživovo hodnotná časť stravy. Na našom tanieri má nezastupiteľné miesto. Farba šalátu priamo súvisí s obsahom nutrientov. Na trhu nájdeme šaláty zelené a červené.

Červené druhy majú svoju farbu vďaka obsahu karoténov.Karotény podporujú tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a zároveň chránia ľudské telo pred vplyvom voľných radikálov.

 

Zelené druhy šalátu sú bohaté na horčík, ktorý pomáha bojovať s únavou a úbytkom energie. Horčík je taktiež dôležitý pre činnosť mozgu a koncentráciu.

 

Šalát je veľmi užitočná časť stravy s množstvom pozitívnych účinkov na zdravie.

 

  • Šaláty sú bohatým zdrojom antioxidantov, železa a kyseliny listovej
  • Šaláty podporujú proces štiepenia a využitia bielkovín
  • Šaláty obsahujú veľa vlákniny, podporujú zdravú činnosť čriev
  • Šaláty majú nízky obsah kalórií a preto sú výbornou súčasťou stravy pri redukčných diétach a pre udržanie hmotnosti

 

Pozor však na balené šaláty. Objavili sa už viaceré prípady, kde v nich odhalili prítomnosť baktérií a parazitov.

 

Najlepšie je ho konzumovať čerstvý z trhu alebo z vlastnej záhradky. 

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...