Sacharidy a vláknina: rozdiely, funkcie a význam pre zdravie

Sacharidy nie sú nepriatelia – ak si zvolíme tie správne. Kombinácia komplexných sacharidov a vlákniny tvorí základ vyváženej stravy, ktorá podporuje energiu, trávenie a dlhodobé zdravie. Vláknina je v mnohom nenahraditeľná – a čím viac celistvých rastlinných potravín zjeme, tým viac benefitov pocítime.

 

Čo sú sacharidy?

Sacharidy patria medzi základné makroživiny spolu s tukmi a bielkovinami. Telo ich využíva najmä ako hlavný zdroj energie. Nachádzajú sa najmä v obilninách, ovocí, zelenine, strukovinách, mliečnych výrobkoch a cukroch.

Rozdeľujeme ich na:

  • Jednoduché sacharidy (monosacharidy a disacharidy) – napr. glukóza, fruktóza, sacharóza

    ➤ Rýchlo sa vstrebávajú a zvyšujú hladinu cukru v krvi.

    ➤ Nájdeme ich v ovocí, mede, cukrovinkách, bielom pečive.

  • Zložené sacharidy (polysacharidy) – napr. škrob

    ➤ Vstrebávajú sa pomalšie a poskytujú dlhodobejšiu energiu.

    ➤ Obsahujú ich celozrnné produkty, zemiaky, strukoviny, zelenina.

Prečo potrebujeme sacharidy?

  • Sú primárnym palivom pre mozog a svaly

  • Podporujú fyzický aj mentálny výkon

  • Pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi (ak ide o komplexné sacharidy)

  • Spolu s vlákninou zabezpečujú pocit sýtosti

 

Čo je vláknina?

Vláknina je typ nestráviteľného sacharidu nachádzajúceho sa v rastlinných potravinách. Na rozdiel od ostatných sacharidov nedodáva telu energiu, no zohráva kľúčovú úlohu pri trávení a metabolickom zdraví.

Delí sa na:

  • Rozpustnú vlákninu – viaže vodu, vytvára gél a spomaľuje trávenie

    ➤ Znižuje cholesterol a glykémiu po jedle

    ➤ Nájdeme ju v ovse, ľanových semienkach, jablkách, strukovinách

  • Nerozpustnú vlákninu – zvyšuje objem stolice a podporuje pravidelné vyprázdňovanie

    ➤ Pomáha predchádzať zápche

    ➤ Obsahujú ju celozrnné obilniny, šupky zeleniny, orechy

Prečo je vláknina dôležitá?

  • Zlepšuje trávenie a podporuje zdravú črevnú mikroflóru

  • Reguluje hladinu cukru v krvi

  • Pomáha pri kontrole hmotnosti – zvyšuje sýtosť

  • Znižuje riziko civilizačných ochorení (cukrovka 2. typu, srdcovo-cievne choroby, rakovina hrubého čreva)

  • Odporúčaný príjem: 25–35 g denne, no väčšina ľudí prijíma len polovicu

 

Ako zaradiť viac vlákniny a kvalitných sacharidov do stravy?

✅ Vymeň biele pečivo za celozrnné

✅ Zaraď denne zeleninu a ovocie (aspoň 500 g)

✅ Konzumuj strukoviny aspoň 2× týždenne

✅ Raňajkuj ovsené vločky, semienka, orechy

✅ Vyhýbaj sa pridaným cukrom a ultraprocesovaným produktom

 

Tu je prehľad konkrétnych jedál so správne zaradenými sacharidmi, vrátane zdrojov komplexných sacharidov a vlákniny, ktoré podporujú stabilnú energiu, trávenie a zasýtenie:

Raňajky

1. Ovsená kaša s ovocím, orechmi a škoricou

  • Sacharidy: ovsené vločky (komplexné), banán, lesné ovocie (jednoduché, ale s vlákninou)

  • Vláknina: ovsené vločky, chia semienka, ovocie

  • ➤ Vyvážené a sýte raňajky na štart dňa s pomalým uvoľňovaním energie

2. Celozrnný chlieb s tvarohovou nátierkou a zeleninou

  • Sacharidy: celozrnný kváskový chlieb

  • Vláknina: chlieb + paprika, rukola, reďkovka

  • ➤ Kombinácia komplexných sacharidov a bielkovín

Obed

3. Pečený losos s batatmi a brokolicou

  • Sacharidy: bataty (komplexné, s nižším glykemickým indexom)

  • Vláknina: brokolica, bataty so šupkou

  • ➤ Skvelý príklad low-GI jedla vhodného aj pri inzulínovej rezistencii

4. Cícerové kari s hnedou ryžou

  • Sacharidy: hnedá (natural) ryža, cícer (komplexné sacharidy + bielkoviny)

  • Vláknina: cícer, zelenina v kari, ryža

  • ➤ Výborné rastlinné jedlo s pomalým trávením

Večera

5. Šošovicový šalát s grilovanou zeleninou a vajíčkom

  • Sacharidy: šošovica (komplexné, s bielkovinami)

  • Vláknina: šošovica, paprika, cuketa, šalát

  • ➤ Ľahké jedlo, ktoré zasýti bez glukózového výkyvu

6. Plnená paprika s pohánkou a zeleninou

  • Sacharidy: pohánka (bezlepková pseudoobilnina, bohatá na vlákninu)

  • Vláknina: pohánka + zelenina

  • ➤ Výživná a ľahko stráviteľná večera s nízkym glykemickým dopadom

Desiata alebo olovrant

7. Biely jogurt s ovocím a orechmi

  • Sacharidy: ovocie (napr. jablko, bobuľoviny)

  • Vláknina: ovocie so šupkou, orechy, ľanové semienka

  • ➤ Rýchly snack s kombináciou sacharidov, bielkovín a zdravých tukov

8. Hummus s mrkvou a celozrnnými krekrami

  • Sacharidy: cícer v hummuse, celozrnné krekry

  • Vláknina: cícer, zelenina

  • ➤ Skvelá alternatíva k sladkým snackom – výživa a sýtosť v jednom

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...