Strava pri chronickom zápale

Pri chronickom zápale hrubého čreva (napr. ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba postihujúca kolon) je dôležité šetriť tráviaci trakt a predchádzať zhoršeniu zápalu. Výživa má podporiť remisiu, udržať výživu a minimalizovať podráždenie čriev.

Čomu sa vyhýbať pri zápale hrubého čreva:

1. Vysoký obsah vlákniny (v akútnom štádiu)

  • Surová zelenina (hlavne kapusta, brokolica, cibuľa, cesnak)

  • Strukoviny (šošovica, fazuľa, cícer)

  • Šupky a zrná (napr. celozrnné pečivo, otruby, semienka)

  • Orechy a semienka – môžu mechanicky dráždiť črevnú sliznicu

2. Mliečne výrobky (najmä plnotučné a s laktózou)

  • Mnohí pacienti majú sekundárnu intoleranciu laktózy

  • Vyhýbaj sa plnotučnému mlieku, smotane, syrom s vysokým obsahom tuku

3. Tuky a vyprážané jedlá

  • Vyprážané, mastné jedlá, tučné mäso, salámy

  • Môžu zhoršovať hnačky a zápal

4. Dráždivé a kyslé potraviny

  • Káva, alkohol, silný čaj

  • Perlivé nápoje

  • Citrusové plody, paradajky (pri citlivosti)

5. Cukor a ultraprocesované potraviny

  • Sladkosti, koláče, sladené nápoje, umelé sladidlá

  • Potraviny s prídavkami, farbivami, stabilizátormi – môžu narúšať črevný mikrobióm

6. Lepok (individuálne)

  • Nie je povinne zakázaný, ale niektorým pacientom môže pomôcť jeho obmedzenie

 

Odporúčania pri zápale hrubého čreva:

  • Jedz ľahko stráviteľné jedlá – dusené, varené, pečené bez tuku

  • Strava by mala byť nedráždivá, nízkotučná a šetriaca

  • Menšie porcie častejšie

  • V remisii pomaly zavádzaj vlákninu, ideálne rozvarenú zeleninu, banán, ryžu.

Tu je vzorový jedálniček pri chronickom zápale čreva (napr. ulcerózna kolitída, Crohnova choroba – v pokojovom štádiu alebo miernej aktivite). Je ľahko stráviteľný, šetriaci, s nižším obsahom vlákniny a tukov, ale stále výživný.

Raňajky

Ryžová kaša s banánom a čučoriedkami

  • 200 ml ryžového alebo bezlaktózového mlieka

  • 40 g ryžovej krupice

  • 1/2 zrelého banánu (rozpučeného, nie zeleného)

  • 1 PL dusených čučoriedok (bez šupiek)

  • Štipka škorice

✅ Ľahko stráviteľná, nedráždi črevá, bez laktózy, nízky obsah vlákniny

Desiata

Biely jogurt bez laktózy + piškóty alebo kukuričné chlebíky

  • 150 g jogurt (napr. biely bezlaktózový, jogurt gréckeho typu)

  • 2 ks jemné kukuričné chlebíky

✅ Probiotiká + ľahké sacharidy, vhodné pri miernom zápale

Obed

Varené kuracie prsia so zemiakovou kašou a dusenou mrkvou

  • 120–150 g varené/na vode dusené kuracie prsia

  • 150 g zemiaky (uvarené, roztlačené s trochou olivového oleja)

  • 100 g dusená mrkva (jemne nastrúhaná, podusená s kvapkou oleja)

  • Soľ, majorán, bobkový list (žiadne ostré korenie)

✅ Bez vlákninových šupiek, bez tuku, dobre stráviteľné bielkoviny

Olovrant

Zrelý banán alebo dusené jablko

  • 1 ks banán (bez zelených častí)

    alebo 100 g jablko – ošúpané, podusené, posypané trochou škorice

✅ Ovocie šetrné k tráveniu, bez šupiek, bez kyslosti

Večera

Polievka zo zeleninového vývaru s ryžou a vajíčkom

  • Vývar z mrkvy, cukety, zemiaku (všetko pasírované/rozmixované)

  • 2 PL uvarenej ryže

  • 1 vajíčko na tvrdo alebo 1/2 vajíčka rozšľahané do polievky

  • Dochutené jemne soľou, majoránom

✅ Vysoká stráviteľnosť, jednoduché zloženie

Večerný nápoj

  • Fenyklový alebo rumančekový čaj

Dôležité poznámky:

  • Žiadne surové potraviny – všetko musí byť tepelne upravené

  • Vyhni sa: kofeínu, alkoholu, strukovinám, kapustovitej zelenine, semienkam, orechom

  • Jedz pomaly, dôkladne žuj, nejedz pod stresom

  • Porcie radšej menšie, každé 2,5–3 hodiny

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...