Vianočná večera bez výčitiek

23. 12. 2020

Vianočné šaláty bez výčitiek

Ak sa celoročne snažíme stravovať zdravo, jeme ľahšie jedlá, vyhýbame sa sladkostiam, alkohol pijeme iba príležitostne, môžu byť pre náš žalúdok a trávenie tradičné vianočné jedlá doslova pohromou. Ak chcete v zdravšom stravovaní pokračovať aj počas sviatkov, pripravila som recepty na ľahšie varianty sviatočných šalátov.  Na tradičnom šaláte sú najväčším prehreškom zemiaky a majonéza, tie som zamenila za rôzne druhy koreňovej zeleniny v kombinácii s jogurtom, chrenom a horčicou. Môžete ich využiť aj kedykoľvek počas zimy na obmenu porcii zeleniny alebo šalátu. Chutia naozaj výborne.


Mrkvovo petržlenový šalát

Suroviny na 3 porcie:

1 ks mrkva

1 ks petržlen

50 g hrach mrazený

100 g biely jogurt

2 PL citrónová šťava

1 ČL horčica

Petržlenová vňať

Soľ, čierne korenie

Príprava:

Mrkvu a petržlen pokrájame na malé kocky. Dáme do hrnca, zalejeme 1 dcl vody a dusíme 10 min. Pridáme mrazený hrach, dusíme 3 min., vypneme a necháme vychladnúť. Jogurt zmiešame s horčicou, citrónovou šťavou, posekanou petržlenovou vňaťou, soľou a čiernym korením. Zálievku premiešame so zeleninou, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Podľa potreby dosolíme.

Vajíčkový šalát s avokádom

Suroviny na 3 porcie:

1 ks avokádo

3 ks vajíčko

½ ks malá červená cibuľa

1 dcl biely jogurt

1 ČL dijónska horčica

1 PL citrónová šťava

Soľ, čierne korenie

Príprava:

Cibuľu očistíme a posekáme najemno, vajíčka uvaríme na tvrdo, avokádo očistíme a vydlabeme. Uvarené vajíčko s avokádom nakrájame na menšie kocky a zmiešame s nasekanou červenou cibuľou. V miske zmiešame jogurt, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Zálievku vmiešame do šalátu a podávame.

Šalát z červenej repy s chrenovou zálievkou

Suroviny na 3 porcie:

1 ks červená repa (menšia)

1 dcl biely jogurt

1 PL chren

Soľ, čierne korenie

Príprava:

Červenú repu nakrájame na malé kocky, pridáme soľ, zalejeme cca 1 dcl vody a dusíme do mäkka pod pokrievkou. Po uvarení vodu vylejeme a necháme vychladnúť. V miske zmiešame jogurt s chrenom, soľou a čiernym korením. Zálievku zmiešame s červenou repou a podávame.


Môj tip na prípravu ryby:

Vianočná vyprážaná ryba bez oleja

Ak si chcete na Vianoce pripraviť tradičnú vyprážanú rybu a pritom by ste sa radšej vyhli vyprážaniu na oleji, mám pre vás pár tipov na „zdravšie“ vyprážanie.

Môj recept na vianočnú rybu:

  1. Rybu umyjem a osuším v kuchynskej utierke. Osolím z každej strany.
  2. Pripravím si 3 misky: ražná alebo bezlepková múka, vyšľahané vajíčko, cornflakes vymixované na múku.
  3. Rybu obalím klasicky najprv v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v cornflakes.
  4. Obalenú rybu rozložím na papier na pečenie, pokvapkám olejom z oboch strán a pečiem 200 C do zlata. Ak máte doma teplovzdušnú fritézu, vypražte rybu horúcim vzduchom.
Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...