Crumble ovocný koláč

Crumble koláč sa dá pripraviť z rôznych druhov ovocia, preto ho môžete piecť celoročne.

Ja ho robievam aj z mrazeného ovocia a je výborný, tak si aj počas zimy viem pochutiť na marhuľovom alebo slivkovom koláči a preniesť sa do horúceho leta.

Obsahuje 80% ovocia, tak ho môžeme označiť ako fit dezert. 1 porcia má 150 kalórií.

Táto letná jedinečná verzia je kombinácia rebarbory a jahôd.

20 min.
50 - 60 min.
8 porcií (recept na formu na koláč s priemerom 28 cm)

Ingrediencie

250 g
špaldová múka (cesto)
50 g
trstinový práškový cukor (cesto)
125 g
maslo (cesto)
1 ks
vajíčko (cesto)
300 g
rebarbora (ošúpaná, nakrájaná) (plnka)
300 g
jahody (plnka)
30 g
trstinový cukor (pri kyslejšom ovocí) (plnka)
iné ovocie (jablká, hrušky, slivky, čučoriedky, maliny, marhule, ríbezle, …) (plnka)
100 g
ovsené vločky (jemné) (posýpka)
100 g
vlašské orechy (posýpka)
50 g
maslo (posýpka)
50 g
trstinový cukor (posýpka)

Cesto: Všetky suroviny vrátane zmäknutého masla dáme do nádoby a rukami vypracujeme cesto. Formu na koláč vystelieme papierom na pečenie. Cesto rukami vyformujeme a rovnomerne vtlačíme do formy, aby vznikli vysoké okraje. Cesto dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C na 15 min. a necháme chvíľku vychladnúť.

Plnka: Ošúpanú a nakrájanú rebarboru sparíme v hrnci na pár minút. Zmiešame ju s cukrom a nakrájanými jahodami, preložíme na cesto a rozmiestnime.

Posýpka: V miske zmiešame ovsené vločky, mleté orechy, trstinový cukor so škoricou a roztopeným maslom, dobre premiešame a rozmiestnime na vrch koláča.

Koláč pečieme 35 min. vo vyhriatej rúre na 180 C do zlata.

Podobné recepty

Mrveničkový rýchly fit koláč

Ak hľadáte niečo rýchle, svieže, šťavnaté na víkendový stôl, toto môže byť výborný tip. Tento koláč môžete vyrobiť z rôznych tipov ovocia. Ako základ sú výborné jablká alebo hrušky. K nim môžete...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...