Mak obsahuje približne 12 x viac vápnika ako mlieko. Výborne sa hodí do letných koláčov a asi najviac v kombinácii so slivkami. Stále viac ľudí trpí intoleranciami na lepok, laktózu prípadne vajíčka...
Na tieto koláčiky som sa už dlho chystala. V podstate nápad vznikol pri výrobe cookies, lebo milujem makovú plnku. Mak je supervýživná plodina, má vysoký obsah cenného vápnika, fosfor, zinok, mangán, horčík, draslík,…
Mak obsahuje až 20 g bielkovín na 100 g.
Mak je bohatý na zdravé tuky, ktoré pomáhajú k udržiavaniu lipidovej rovnováhy. Mak má upokojujúce účinky, pomáha pri regenerácii svalov.
Ingrediencie
Cesto: Vyrobíme si chia vajíčko tak, že zmiešame 2 PL semienok s 12 PL horúcej vody a necháme odstáť. Banány rozmačkáme alebo pomixujeme na kašu. Primiešame mleté vločky a mleté orechy, chia vajíčko, cukor, škoricu, prášok do pečiva a mlieko. Masu zmiešame. Na plech dáme papier na pečenie. Z cesta tvarujeme koláčiky v tvare cookies.
Plnka: Vyrobíme si opäť chia vajíčko tak, že zmiešame 1 PL semienok s 6 PL horúcej vody a necháme odstáť. Banány rozmačkáme alebo pomixujeme na kašu. Primiešame mletý mak, chia vajíčko, cukor a džem. Masu zmiešame. Na každý koláčik dáme 1 PL makovej plnky. Slivky umyjeme, rozkrájame na polovičky a na každý koláč ozdobíme polovicou slivky.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C 30-35 min. do zlata.
Podobné recepty
Mak a makové dobroty sa mi spájajú so zimným obdobím. Mak obsahuje 12 x viac vápnika ako mlieko. Je zásadotvorný a to pomáha lepšiemu vstrebávaniu a využitiu vápnika. Mak ďalej obsahuje vitamín C...