Vianočný štedrák

Štedrák je koláč všetkých chutí. Je to akási klasika, ktorú poznáme z detstva a radi sa k nej vraciame. V mojom recepte som urobila malé úpravy oproti klasickému zloženiu, aby koláč neutrpel na chuti a kvalite, ale bol predsa o niečo ľahší pre naše bruško:)

30 min.
60 min.
15 (forma cca 20 x 30 cm)

Ingrediencie

300 g
špaldová múka (cesto)
1 ks
vajíčko (cesto)
125 g
maslo (cesto)
50 g
trstinový práškový cukor (cesto)
1/2 bal.
prášok do pečiva (cesto)
200 g
mak mletý (makovo-lekvárová plnka)
100 ml
mlieko (môže byť rastlinné) (makovo-lekvárová plnka)
80 g
trstinový práškový cukor (makovo-lekvárová plnka)
100 g
sušené slivky (makovo-lekvárová plnka)
200 g
pomleté orechy (orechová plnka)
80 g
trstinový práškový cukor (orechová plnka)
100 ml
mlieko (môže byť rastlinné) (orechová plnka)
250 g
krémový nízkotučný tvaroh (tvarohová plnka)
50 g
trstinový práškový cukor (tvarohová plnka)
1 ks
vanilkový trstinový cukor (tvarohová plnka)
1 ks
vajíčko (tvarohová plnka)
  1. Suroviny na cesto zmiešame (maslo necháme zmäknúť) a vypracujeme z nich cesto. Cesto rozdelíme na 60 a 40%. Formu vystelieme papierom na pečenie. Väčšiu časť cesta vyvaľkáme a vložíme na spodok formy. Menšiu časť taktiež vyvaľkáme na tvar formy a rozkrájame na pásiky.
  2. Sušené slivky pár minút povaríme a rozmixujeme. Primiešame ostatné suroviny na makovú plnku. Plnku rozotrieme na cesto.
  3. Zmiešame všetky suroviny na orechovú plnku a rozotrieme ju na makovú.
  4. Zmiešame všetky suroviny na tvarohovú plnku a rovnomerne ju rozložíme na orechovú.
  5. Na vrch poukladáme pásiky cesta tak, aby vznikli mriežky.
  6. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C cca 60 minút v závislosti od rúry. Sledujte ho, keď sú vrchné pásiky cesta zlatej farby, je upečený.
  7. Koláč nechajte dobre vychladnúť v chlade a servírujte.

 

Podobné recepty

Tvarohový koláč bez výčitiek

Moja sestra doma robieva koláč z esíčiek s tvarohom a ten ma inšpiroval k tomuto receptu. Len som sa pohrala so surovinami, aby som znížila podiel cukru, nepoužila kupované keksy ani džem a vznikol...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...