Raňajkový chlieb sladený banánom a mrkvou

Niekedy mám chuť pripraviť sebe aj deťom netradičné raňajky a upiecť niečo zdravé. Ušetrím tak ranný čas na prípravu raňajok a ešte si aj pochutím bez výčitiek.

Ako múku som na banánový chlieb použila ovsené vločky, ražnú múku a mandle. Všetky 3 suroviny majú nízku glykemickú záťaž, preto sú ideálne pri udržiavaní a redukcii hmotnosti. Sladidlám je najlepšie sa vyhnúť a naučiť sa vychutnávať si skutočné chute surovín. Uvidíte, že aj pretlačený banán s mrkvou dodajú sladkú chuť.

Môj tip: Banánový chlebík potriem nesladeným mandľovým maslom a vyvážené raňajky sú na svete.

15 min.
60 min.
8-10 porcií

Ingrediencie

200 g
ovsené vločky jemné
80 g
ražná múka BIOMILA
50 g
mandľová múka alebo mandle mleté
3 ks
vajíčko
2 ks
banán
1 ks
mrkva
1 dcl
mandľové mlieko
100 g
kokosový olej alebo maslo (roztopené)
12 g
prášok do pečiva (bezfosfátový)

Mrkvu nastrúhame a banány popučíme. Všetky suroviny dobre pomiešame až vznikne hustá masa. Formu vytrieme kokosovým olejom alebo maslom a dôkladne vysypeme jemnými ovsenými vločkami. Do formy vylejeme cesto a zarovnáme. 

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180C (obojstranné pečenie) 60-70 min. Tenkým nožíkom alebo ihlou vyskúšame, či je koláč prepečený. Hotový koláč vyberieme, necháme vychladnúť a podávame.

Podobné recepty

Jablkové muffiny s mandľami bez cukru

Vždy je dobre mať v zálohe zdravú mlsku, ktorá poteší naše chuťové poháriky a neublíži našej postave. Tieto muffiny robievam na víkend. Ja si dám 2 ks na raňajky a ostatné dojedia deti. Nie je v nich...

Mandľová bábovka bez múky a cukru

Bábovka je klasika, ktorá sa pripravuje hádam v každej kuchyni. Preto som si vymyslela zdravý variant, v ktorej som sa vyhla múke a cukru. Múku som vymenila za mandle a ovsené vločky a cukor za...