Slávnostný orieškovo čokoládový koláč

Tento koláč úžasne vyzerá a ešte lepšie chutí. Ja ho pripravujem zo surovín bez lepku a laktózy, dá sa samozrejme pripraviť aj z klasických surovín.

Každý, kto ho zatiaľ ochutnal sa do neho zamiloval. Hlavnými surovinami sú lieskové orechy a čokoláda 70% kakaa.

Nie je to zákusok na každý deň, ale ak chcete na výnimočnú príležitosť pripraviť niečo výborné z poctivých zdravších surovín, je to určite dobrý tip.

Ak si však z chuti dáte 1 porciu, určite neublíži vašej postave.

40 min.
45 min.
12 - 15 porcií

Ingrediencie

200 g
lieskové orechy mleté (cesto)
100 g
ovsené vločky jemné (môžu byť aj bezlepkové) (cesto)
2 ks
zrelý banán (cesto)
200 ml
sójové mlieko (cesto)
50 g
trstinový cukor (cesto)
50 g
kokosový olej (cesto)
2 ks
vajíčko
12 g
prášok do pečivo (cesto)
100 g
čokoláda 70% kakaa (krém)
150 g
lieskové orechy mleté (krém)
3 ks
vaječné žĺtko (krém)
50 g
trstinový cukor (krém)
250 g
bezlaktózové maslo (krém)
2 PL
kakao (krém)
300 g
marhuľový džem (medzivrstva)
100 g
čokoláda 70% kakaa (poleva)
50 g
lieskové orechy (ozdoba)

Cesto: V mise zmiešame suroviny na cesto: orechy, ovsené vločky, trstinový cukor, prášok do pečiva, 2 vajíčka, roztopený kokosový olej, rozmačkané 2 banány a rastlinné mlieko. Vznikne husté cesto, ktoré vylejeme na plech (plech vymastíme kokosovým olejom alebo vystelieme papierom na pečenie). Rúru vyhrejeme na 180 C, cesto pečieme cca 40-45 min. do zlata. Necháme ho vychladnúť, zatiaľ pripravíme krém.

Krém: 3 žĺtka dáme do hrnca, pridáme 50 g trstinového cukru a za stáleho miešania metličkou na ohni pripravíme penu, ktorú necháme vychladnúť. Penu preložíme do robota a postupne vmiešame maslo (roztopené na izbovú teplotu), roztopenú čokoládu 100 g, 150 g mletých orechov a kakao. Krém dáme na 2 hod. do chladničky alebo na 30 min. do mrazničky.

Zdobenie: Na vychladnuté cesto natrieme marhuľový džem a na neho rovnomerne rozotrieme krém. Vrch koláča potrieme roztopenou čokoládou. Koláč posypeme podrvenými lieskovými orechami, necháme ho dobre vychladnúť (ideálne cez noc) a podávame.

Podobné recepty

Tvarohový fitness koláč s granolou

Milujem krémový vanilkový cheesecake a tak som sa pokúsila pripraviť jeho zdravší variant, ktorý si môžem dopriať bez výčitky. Pevný spodok som vyrobila z mojej raňajkovej granoly, krémový stred tvorí...

Proteínový kokosový koláč

Určite poznáte klasický kokosový koláč. Chutí výborne, len v klasickom prevedení je v ňom toľko cukru, múky a masla, že z neho robí doslova kalorickú „bombu“. Ja som sa pohrala so surovinami a...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...