Červená kapusta s pomarančom a tymiánom

Kapusta je ďalšia zo zimných príloh, ktoré majú blahodarné účinky na naše zdravie a sú vhodné pri udržiavaní a redukovaní hmotnosti. 

Kapusta však v surovom stave nie je vhodná pre každého. Surová kapusta vylučuje látky, ktoré blokujú produkciu hormónou štítnej žľazy. Ľudia s ochorením štítnej žľazy by kapustovité druhy zeleniny nemali konzumovať surové, ale vždy tepelne upravené.

Kapusta podporuje detoxikáciu, zlepšuje trávenie, urýchľuje metabolizmus a pomáha budovať zdravú črevnú mikroflóru.

Kapusta biela a červená jednoducho neodmysliteľne patrí do každého zdravého jedálnička.

Môj dnešný tip na prílohu: Červená kapusta s pomarančom a tymiánom

Toto je môj obľúbený zimný recept, kde nenásilne kombinujem ovocie a zeleninu na jednom tanieri. Kapustu vždy varím vo väčšom množstve a použijem ju na viac krát s rôznymi bielkovinami. Najčastejšie ju kombinujem s červeným mäsom, hydinou alebo s feta syrom.

6-7 porcií

Ingrediencie

1 kg
červená kapusta
1 ks
červená cibuľa
1 ks
pomaranč
1 ČL
soľ
1 ČL
rasca celá
1 ČL
tymián
2 PL
ghee maslo

Červenú kapustu a cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky. V hrnci roztopíme ghee maslo, opečieme cibuľu a pridáme červenú kapustu. Pridáme soľ, kmín, tymián a dobre premiešame na silnom ohni. Po chvíľke zmiernime oheň a dusíme cca 40 min do mäkka. Pomaranč rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu odšťavíme a šťavu zmiešame s kapustou. Druhú polovicu nakrájame na kúsky a primiešame ku kapuste tesne pred servírovaním. Podávame s ľubovoľnou bielkovinou.

V kroku očista tela: Pripravte bez použitia ghee masla.

Podobné recepty

Tofu kocky s kyslou kapustou

Takéto ľahké a pritom výživné jedlá je teraz presne to, čo naše telo po sviatkoch potrebuje. Odľahčime náš žalúdok a trávenie rastlinnými bielkovinami kombinovanými s vitamínovou bombou, akou je kyslá...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...