Jeseň a zima symbolizuje chladné a mrazivé počasie. Pobyt na čerstvom a chladnom vzduchu má blahodarne účinky pre naše zdravie, avšak zmene ročného obdobia treba prispôsobiť aj stravu. Naše telo potrebuje energiu navyše, ktorú vynaloží na zahriatie. Ak budeme telo stravou ešte ochladzovať, môžeme si tým spôsobiť časté prechladnutia a nedostatok energie.
Stravu počas zimných mesiacov by sme teda mali prispôsobiť a vyberať si také potraviny, ktoré telo ohrievajú. Taktiež preferujte teplé jedlá pred surovou studenou stravou.
Suroviny vhodné na jeseň a zimu:
Zelenina: mrkva, petržlen, kaleráb, paštrnák, zeler, červená repa, tekvica, kel, kapusta, huby, mrazený špenát
Ovocie: jablko, hruška, slivky, sušené slivky a marhule
Bielkoviny: červené mäso, strukoviny, kozí syr, vajíčka, syry a jogurty s vyšším percentom tuku
V zimnom období ochucujte jedlo cesnakom, zázvorom, kurkumou, škoricou, kardamonom a chilli.
Teplé zimné polievky
Máloktoré jedlo dokáže tak zahriať telo v chladnom počasí ako teplá polievka. Pozrite moje tipy na jednoduché a výživné zimné polievkové recepty.
Môj tip: Ja si polievku beriem do práce na obed. Dám si ju ráno teplú do termosky a na obed iba otvorím a pomaly vypijem. K nej si zoberiem plátok ražného chleba a jablko alebo hrušku. Obed tak môžem zjesť kľudne aj v aute. Výhodou termosky je, že nemusím riešiť, kde a ako obed zohrejem. Moja obedová dávka je 0,5 l.
Pozri moje recepty:
Obedová špenátová polievka https://www.zuzanaliskova.sk/obedova-spenatova-polievka-s-kozim-syrom
Obedová tekvicová polievka s červenou šošovicou https://www.zuzanaliskova.sk/obedova-tekvicova-polievka-s-cervenou-sosov...
Obedová polievka z červenej repy s jogurtom https://www.zuzanaliskova.sk/obedova-polievka-z-cervenej-repy-s-jogurtom
Hustá hubová polievka https://www.zuzanaliskova.sk/husta-hubova-polievka