Hustá hubová polievka

Máme tu jeseň a zároveň ideálny čas na zber húb. Aj keď nepatríte k vášnivým hubárom, vyhľadajte overený zdroj a uvarte si chutné a výživné jedlá s vôňou jesene. 

Je známe, že huby sú ťažké na žalúdok, preto si musíme dávať pozor na veľkosť porcie. Ich sýtosť je výhodou pri redukcii hmotnosti, pretože aj malá porcia prinesie pocit plnosti a navyše huby majú nízku energetickú hodnotu.

Z výživového hľadiska sú huby hodnotnou potravinou, obsahujú vitamíny skupiny B, proteíny a minerály. Majú vysoký podiel vlákniny a taktiež sú bohaté na stopové prvky ako železo, zinok, selén, draslík a horčík.

 

45 min.
30 min.
6-8 porcií

Ingrediencie

250 g
húb (ja som použila suchohríby)
3 ks
zemiak (v očiste tela vynechajte)
1 ks
cibuľa
1/2 ks
citrón (šťava)
3 PL
olej prípadne ghee maslo
2 PL
sójová smotana (ľubovolné)
3 PL
ovsené vločky
1 PL
majoránka
petržlenová vňať (ja som použila 2 mrazené kocky)
soľ
bobkový list

Huby nakrájame, zemiaky a cibuľu  očistíme a taktiež nakrájame. Do hrnca dáme zohriať olej, opečieme najemno nakrájanú cibuľu a pridáme huby. Chvíľku podusíme a prilejeme 1,5 l vody. Pridáme zemiaky, bobkový list, majoránku, soľ a varíme 30 min. na miernom ohni. Ponorným mixérom vymixujeme ovsené vločky s trochou vody na krém. Po 30 min. prilejeme k polievke, pridáme petržlenovú vňať, pomiešame a 3 min. ešte varíme. Na záver polievku vypneme a dochutíme citrónovou šťavou a podľa chuti soľou.

Podobné recepty

Hliva ustricová na kari

Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...