Rizoto z celozrnnej ryže s hlivou ustricovou, zeleninou a bylinkami

Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah  polysacharidov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Polysacharid beta-glukán obsiahnutý v hlive sa v medicíne využíva nielen na prevenciu, ale aj na liečbu rôznych ochorení.

20 min.
40 min.
2 porcie

Ingrediencie

100 g
celozrnná ryža (alebo divoká ryža v II. fáze)
250 g
hliva ustricová
2 dcl
zeleninový vývar (ak nemáme, môžeme nahradiť vodou)
1 PL
sójová smotana
zelenina (80 g ružičkový kel, 80 g brokolica, 1 ks mrkva, 2 ks jarná cibuľka)
bylinky (pažítka, majorán, petržlenová vňať)
1 strúčik
cesnak
soľ

Divokú ryžu uvaríme v zeleninovom vývare (prípadne vo vode), vodu jemne osolíme a pridáme bylinky. 

Zoberieme panvicu a na olivovom oleji opražíme nakrájanú mladú cibuľku. Následne pridáme na panvicu najemno nakrájanú hlivu ústricovú, ružičkový kel, brokolicu a mrkvu (môže byť aj postrúhaná). Zeleninu podusíme približne 30 minút tak aby bola chrumkavá, nie rozvarená. Jemne ju posolíme a pridáme pretlačení cesnak. Nakoniec primiešame sójovú smotany a uvarenú ryžu. Všetko spolu premiešame. Na tanieri ozdobíme parmezánom, posekanou pažitkou a petržlenovou vňaťou.

Podobné recepty

Marhuľové nanuky bez výčitky

100% ovocie, bez cukru, obohatené s vitamínom C Zmrzlina je pre mňa symbol leta. Nebudem klamať a priznám sa, že občas zhreším a idem s rodinou na klasickú zmrzlinu do mesta. Avšak, čo keď mám aj...