Obedová tekvicová polievka s červenou šošovicou

Tekvica hokaido je typická jesenná a zimná zelenina. Je to veľmi obľúbený druh tekvice pre jej krémovú konzistenciu a sladkú chuť. Je univerzálna, používa sa do slaných aj do sladkých receptov.

Je jedinou tekvicou, ktorá sa nemusí šúpať. Jej šupa je bohatá na vitamíny a minerály, preto by bola škoda ju vyhodiť. Sýto oranžová farba signalizuje vysoký obsah betakaroténu. Má nízky obsah kalórií, preto je vhodné aj pri redukcii a udržiavaní hmotnosti. V našej kuchyni výborne nahradí zemiak prípadne iné prílohy.

Môt tip: Zbožnujem krémové polievky z hokaido tekvice v kombinácii s červenou šošovicou, prípadne s jogurtom alebo so syrom riccota. 

60 min.
20 min.
4 porcie (4 x 0,5 l)

Ingrediencie

600 g
tekvica hokaido
200 g
červená šošovica
1 ks
petržlen
1/4 ks
zeler
1 ks
cibuľa
1 dcl
sójová smotana (môže byť aj kokosová)
1/2 ks
citrón
1 PL
čerstvý zázvor
1 PL
čerstvá alebo sušená kurkuma
1 ČL
soľ

Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Môj tip: pre lepšiu manipuláciu tekvicu predpečiem 30 min. v celku v rúre vyhriatej na 150 C. Ostanú zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky. Všetku zeleninu vložíme do hrnca, zalejeme cca 1,5 l vody a privedieme do varu. Po 10 minútach vložíme umytú šošovicu, zázvor a kurkumu. Varíme ešte 20 min. Keď je všetko uvarené, pridáme šťavu z citróna, soľ, sójovú smotanu a vymixujeme na krém. Podľa potreby pridáme vodu a soľ. Podávame ozdobené tekvicovými semiačkami.

Podobné recepty