Čokoládový koláč z červenej fazule

Červená fazuľa ako náhrada múky ma naozaj očarila. Upečieme tak koláč z prírodných surovín s plnohodnotnou dávkou proteínov.

Mlsanie tak dostáva nový rozmer.

Konzumácia sladkostí má vplyv na kolísanie hladiny cukru v krvi. To má následne vplyv na zvýšený hlad, opätovnú chuť na sladké a zvýšené ukladanie tuku. 

Ak si koláč pripravíme z proteínu ako je fazuľa, efekt je opačný. Fazuľa dokáže zasýtiť na dlhú dobu, je výbornou potravinou pri redukcii hmotnosti a budovaniu alebo udržiavaniu svalovej hmoty. Okrem toho je fazuľa bohatým zdrojom minerálov, vitamínov a vlákniny. 

40-45 min.
12-16 porcií

Ingrediencie

450 g
červená fazuľa (uvarená do mäkka) - cca 250 g suchej fazule
50 g
kakao
125 g
kokosový cukor
100 g
čokoláda 85% kakaa (nakrájaná na malé kúsky)
2 ks
vajcia
12 g
prášok do pečiva (bezfosfátový)
50 g
kokosový olej/maslo
100 g
čučoriedky (môžu byť aj mrazené)

Fazuľu si varím sama, nechám ju namočiť na celý deň alebo noc a 90 min. varím v tlakovom hrnci do mäkka.

Fazuľu necháme dobre odkvapkať, pridáme všetky ostatné suroviny. Všetko spolu vymixujeme tyčovým mixérom na hustý krém. Čučoriedky a nakrájanú čokoládu primiešame ako posledné. Plech vymastíme kokosovým olejom alebo maslom, prípadne vystelieme papierom na pečenie. Cesto premiestnime do plechu a vrch zarovnáme.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180C (obojstranné pečenie) 40-45 min. Hotový koláč vyberieme, necháme vychladnúť a podávame.

Podobné recepty

Proteínový kokosový koláč

Určite poznáte klasický kokosový koláč. Chutí výborne, len v klasickom prevedení je v ňom toľko cukru, múky a masla, že z neho robí doslova kalorickú „bombu“. Ja som sa pohrala so surovinami a...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...