Hovädzí plátok so šampiňónmi, cuketou a červenou guinoou

V zimnom období nám určite dobre padne porcia teplého hovädzieho mäsa. Okem toho, že nás zahreje, dodá nášmu telu dôležitú výživu a proteíny.

Hovädzie mäso má vysoký obsah bielkovín, jedna bežná porcia dokáže pokryť polovicu potrebnej dennej dávky proteínov. Hovädzie mäso obsahuje všetky potrebné aminokyseliny k budovaniu a udržaniu svalovej hmoty, dodá nám silu, výkonnosť a energiu.

Hovädzie mäso je zdrojom vitamínov skupiny B a vitamínu E. Obsahuje vysoké množstvo minerálov, najviac zastúpený je selén, zinok a železo.

20 min.
120 min.
4-5 porcií

Ingrediencie

500 g
hovädzia falošná sviečkovica alebo filet
250 g
šampiňóny
250 g
cuketa
200 g
červená quinoa
1 ks
červená cibuľa
4 PL
olivový olej
soľ, farebné čierne korenie

Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na 4-5 plátkov. Cibuľu očistíme, nakrájame na väčšie kúsky a restujeme pár minút na 2 PL olivového oleja. K cibuli pridáme mäso, podlejeme trochou vody (cca 1,5 dcl) a na miernom ohni dusíme do zmäknutia cca 2 hodiny. Po uvarení, keď je mäso mäkké, vyberieme plátky, šťavu s cibuľou vymixujeme ponorným mixérom (pridáme soľ podľa chuti) a mäso vložíme späť. Je to bez práce, pretože mäso sa dusí samo, akurát ho občas zľahka poobracajte. Quinou  dáme do hrnca, zalejeme dvojnásobkom vody, pridáme soľ, privedieme do varu, na miernom ohni varíme 15 minút, vypneme, zakryjeme a necháme odstáť. Šampiňóny a cuketu nakrájame na plátky, poukladáme na plech na papier na pečenie, pokvapkáme 2 PL olivového oleja, osolíme a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C približne 20 minút do zlata. Podávame. Na quinou poukladáme plátky cukety, na ňu položíme hovädzí plátok, polejeme trochou šťavy, na vrch poukladáme šampiňóny a všetko poprášime mletým farebným korením.

Podobné recepty

Hovädzie tyčinky s ružičkovým kelom

Ružičkový kel je úžasná príloha plná vitamínov a minerálov. Tieto malé guličky sú, čo sa týka zloženia, hotový zázrak pre naše zdravie. Aby ste z neho vykúzlili naozaj chutnú prílohu, treba poznať...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...