Hovädzia sviečkovica na hubách s tekvicovým pyré

Keď potrebujete zasýtiť celú rodinu včetne muža, detí, aby im s istotou chutilo a navyše chcete niečo zdravé a vyvážené, toto je výborný variant.

Hovädzie mäso patrí z pohľadu bielkovín medzi najdôležitejšie a najlepšie zdroje. Ďalej obsahuje omega 3 mastné kyseliny, má široké zastúpenie minerálov a vitamínov potrebných pre naše zdravie a imunitu počas zimných mesiacov.

30 min.
90 min.
8-10 porcií

Ingrediencie

1500 g
hovädzie falošná sviečkovica
3 ks
cibuľa
250 g
šampiňóny
500 ml
pasírované paradajky
2 ks
bobkový list
3 ks
tekvica hokkaido malá
100 g
maslo (môže byť bezlaktózové)
1 dcl
smotana na šľahanie (môže byť rastlinná - sójová alebo bezlaktózová)
olivový olej, soľ, čerstvé mleté čierne korenie

Postup:

1. Hovädziu sviečkovicu nakrájame na plátky.

2. Cibuľu nakrájame na kocky, nemusia byť malé, budeme ju mixovať. Opečieme ju na olivovom oleji.

3. Pridáme mäso, opečieme ho z každej strany, aby sa uzatvorilo a uchovalo si šťavu.

4. Pridáme šampiňóny (ak sú malé nemusíme ich ani krájať), pasírované paradajky, 1 dcl vody, bobkový list.

5. Dusíme 90 minút pod pokrievkou.

6. Medzitým si urobíme tekvicové pyré. ja tekvicu celú predpečiem na 150 C 15 min., aby sa mi s ňou dobre pracovalo. nakrájam ju na kocky.

7. Zalejem vodou (nie veľa, pustí vodu) a dusím 20 min. Vypnem, väčšiu časť vody vylejem, pridám maslo a rozmačkám na pyré.

8. Pre deti, ak preferujú klasiku urobím zemiakové pyré.

9. Keď je mäso udusené, vyberiem plátky sviečkovice, do šťavy pridám 1 čl  soli alebo podľa chuti a vymixujem so smotanou na hladký krém.

10. Mäso vložím späť. Podávam s tekvicovým pyré a kyslou kapustou.

Podobné recepty

Hovädzie mäso s dusenou zeleninou

Hovädzie mäso patrí medzi biologicky najhodnotnejšie bielkoviny. Biologická hodnota charakterizuje koľko telu vlastnej bielkoviny dokáže telo vytvoriť z prijatej potravinovej bielkoviny. Takže určuje...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...