Hovädzie mäso s dusenou zeleninou

Hovädzie mäso patrí medzi biologicky najhodnotnejšie bielkoviny.

Biologická hodnota charakterizuje koľko telu vlastnej bielkoviny dokáže telo vytvoriť z prijatej potravinovej bielkoviny.

Takže určuje využiteľnosť daného druhu bielkoviny. Na to, aby naše telo budovalo a udržovalo svalovú hmotu, potrebuje práve biologicky hodnotné bielkoviny.

A to je aj základ pre jedálniček na úspešné chudnutie.

20 min.
120 min.
4 porcie

Ingrediencie

600 g
hovädzia falošná sviečkovica/filet
2 ks
cibuľa
200 ml
pasírované paradajky
600 g
mrazená zelenina mix (môže byť aj čerstvá)
olej/ghee maslo (v očiste tela bez oleja/masla)
soľ, čierne korenie

Mäso umyjeme, nakrájame na menšie kúsky (kocky, rezance). Cibuľu očistíme, nakrájame a orestujeme na oleji do zlata. K cibuli pridáme pasírované paradajky a vymixujeme na hladkú omáčku. Do omáčky pridáme mäso, privedieme k varu a na miernom ohni dusíme cca 2 hodiny do mäkka. Robíme to tak kvôli tomu, aby v jedle neostali kúsky cibule, niekomu to môže vadiť, hlavne deťom. Soľ a korenie pridáme k mäsu, keď je uvarené. Mrazenú zeleninu zalejeme horúcou vodou (z varnej kanvice) a necháme podľa druhu a veľkosti zeleniny zmäknúť. Môže to byť od 5 do 10 min. Vodu vylejeme, zeleninu jemne osolíme a podávame s mäsom.

Odporúčaný dezert po jedle: zelené jablko alebo iný druh ovocia

Podobné recepty

Kel s hovädzím mäsom

Kel možno nevyzerá až tak lákavo, ale určite právom patrí do zdravého jedálnička. Kel je zelenina s vysokou nutričnou hodnotou, zlepšuje trávenie, čistí črevá a telu dodá množstvo vitamínov a...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...