Kel s hovädzím mäsom

Kel možno nevyzerá až tak lákavo, ale určite právom patrí do zdravého jedálnička. Kel je zelenina s vysokou nutričnou hodnotou, zlepšuje trávenie, čistí črevá a telu dodá množstvo vitamínov a minerálov. Kel vyživuje a regeneruje svaly, preto je výborný pomocník pri budovaní svalovej hmoty. Kel obsahuje najviac vitamínu K zo všetkých druhov zeleniny. Vitamín K pomáha ako prevencia proti osteoporóze a kardiovaskulárnym ochoreniam.

Môj dnešný recept je úplná slovenská klasika. Nie je na ňom nič výnimočné, ale je dobré vidieť, že aj klasické jedlá sa dajú zaradiť do zdravého jedálnička. Samozrejme, ak si k nim nedáme poriadnu múčnu prílohu. 

20 min.
90 min.
4-5 porcií

Ingrediencie

1 ks
kel
600 g
hovädzia sviečkovica
1 ČL
rasca celá
200 ml
paradajková šťava
2 ks
bobkový list
1 ks
červená cibuľa
morská soľ
olej (olivový, slnečnicový alebo ghee maslo)

Hovädzie mäso dobre umyte a nakrájajte na 1 cm hrubé plátky. Do hrnca/hlbokej panvice dajte 3PL olivového oleja, na ktorom krátko orestujte plátky mäsa. Cibuľu očistite a rozkrájajte na veľké mesiačiky, ktoré zamiešajte medzi mäso a všetko zalejte paradajkovou šťavou. Pridajte ešte bobkový list a duste na miernom ohni cca 60 min. do mäkka. Soľ pridajte až na záver, keď je mäso hotové (ja dávam 1ČL). 

Kel nakrájajte na rezance. V hrnci rozohrejte 3 PL oleja, vložte nakrájaný kel, pridajte 1 ČL soli, 1 ČL kmínu, bobkový list a duste na miernom ohni cca 45 min. pokiaľ kel nezmäkne. Po cca 30 min. dusenia do masy pretlačte 2 strúčiky cesnaku, premiešajte a ďalej duste. 

Podobné recepty

Slivkové gule s ovsenými vločkami

Slivkové gule azda každému patria do zoznamu obľúbených jedál. Ja som sa pohrala so surovinami, zemiaky varené v šupke majú nízku glykemickú záťaž a múku som nahradila pomletými ovsenými vločkami...