Slivkové gule s ovsenými vločkami

Slivkové gule azda každému patria do zoznamu obľúbených jedál. Ja som sa pohrala so surovinami, zemiaky varené v šupke majú nízku glykemickú záťaž a múku som nahradila pomletými ovsenými vločkami. Ako posýpku som použila mleté orechy s pár kvapkami agávového sirupu a roztopeným ľanovým maslom. Určite to nie je jedlo na každý deň, ale v rámci malého zhrešenia vymením svoju bežnú večeru za takýto zdravší variant ovocných gulí. Prípadne si takéto jedlo môžete dať ako odmenu po túre, behu či náročnom bicyklovaní:)

60 min.
45 min.
4-6 porcií

Ingrediencie

1 kg
zemiaky
300 g
ovsená múka (pomleté ovsené vločky)
1 ks
vajíčko
1 kg
slivky (menšie)
100 g
vlašské orechy (môžu byť aj mandle)
agávový sirup (môže byť aj med)
ľanové maslo (môže byť aj iné maslo)
soľ

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (30 min.). Necháme vychladnúť, očistíme a postrúhame. Na pracovnej doske (ja používam silikónovú) zmiešame zemiaky, so štipkou soli, s ovsenou múkou, vajíčkom a rukami vypracujeme lepkavé cesto. Cesto spracujeme do valca (priemer cca 12 cm), ktorý krájame na cca 1-1,5 cm hrubé krúžky. Do každého krúžku v rukách vložíme umytú a odkôstkovanú slivku, zabalíme a vypracujeme guľku, ktorú na doske pomúčime ovsenou múkou. V hrnci necháme zovrieť vodu a do nej po cca 5-6 ks dáme variť hotové gule. Gule sú uvarené, keď vyplávajú na povrch. Vtedy ešte 3-4 min. necháme variť a vyberieme. Podávame s pomletými orechami, agávovým sirupom a roztopeným ľanovým maslom. Ak chcete výživnejší variant, orechy môžete nahradiť tvarohom.

 

Podobné recepty

Tvarohový fitness koláč s granolou

Milujem krémový vanilkový cheesecake a tak som sa pokúsila pripraviť jeho zdravší variant, ktorý si môžem dopriať bez výčitky. Pevný spodok som vyrobila z mojej raňajkovej granoly, krémový stred...

Orechové muffiny bez výčitky

Tieto muffiny su výborné raňajky alebo len tak malá sladkosť po jedle. Keď chceme byť zdravý a štíhly, nie je cieľom žiť bez zhrešenia. Takúto zdravú chutnú maškrtu si môžete dopriať bez výčitiek...