Jednoduchá bezlepková bábovka

Môj víkendový tip na raňajky alebo zdravý koláčik.

Ja som bábovku pripravila z bezlepkových a bezlaktózových surovín, ale dá sa pripraviť aj z klasických v tých istých pomeroch.

Mám veľmi rada, keď je cez víkend niečo voňavé na stole. Ak máte radi šťavnatejší koláčik, k bábovke sa hodí orieškovo-čokoládová nátierka, orechové maslo alebo domáci džem.

15 min.
50-60 min.
16 porcií

Ingrediencie

200 g
mleté bezlepkové ovsené vločky (môžu byť aj iné bezlepkové alternatívy)
200 g
mleté vlašské orechy
50 g
trstinový/kokosový cukor/med
50 g
kokosový olej alebo bezlaktózové maslo (roztopené)
3 ks
vajcia
100 ml
mlieko (ja používam mandľové, sójové alebo kokosové)
100 g
hrozienka (ľubovoľné)
1 ks
banán
12 g
prášok do pečiva (ja používam bezfosfátový)
1 ČL
škorica
1 ČL
škorica (posýpka)
1 PL
mleté mandľové lupienky (posýpka)

Všetky suroviny (banán rozmačkáme vidličkou) zmiešame vo veľkej nádobe, vznikne hustá kaša. Formu na bábovku (ja používam silikónovú, tú nemusím vymastiť) vymastíme maslom a vysypeme jemnými vločkami alebo ovsenou múkou. Hmotu nalejeme do formy a bábovku pečieme cca 50-60 min. na 170 C v rozohriatej rúre. Vyskúšajte špáradlom, či je cesto prepečené. 1 ČL škorice zmiešame s mletými mandľovými lupienkami, môžeme pridať aj 1 ČL trstinového alebo kokosového cukru, zmiešame a vnikne posýpka. Hotovú bábovku poprášime posýpkou a podávame.

Podobné recepty

Mandľová bábovka bez múky a cukru

Bábovka je klasika, ktorá sa pripravuje hádam v každej kuchyni. Preto som si vymyslela zdravý variant, v ktorej som sa vyhla múke a cukru. Múku som vymenila za mandle a ovsené vločky a cukor za...

Bábovka bez výčitiek

Určite aj vám ostávajú v kuchyni v dózičkách rôzne suroviny, ktoré je treba minúť. Trocha orechov, maku, kokosu, vločiek, kakaa,...atď. Presne tak vznikla táto bábovka. Vysypala som všetky zbytky do...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...