Kari tempeh s opečenou mrkvou a cukinou

Tempeh je tradičný sójový produkt pôvodom z Indonézie. Vyrába sa prirodzeným fermetovaním sójových bôbov. Fermentácia resp. kvasenie potravín je známe už od pradávna. Konzumácia fermentovaných potravín pomáha zvýšiť v črevách prospešné baktérie a vybudovať zdravú črevnú mikroflóru. V Japonsku sa dokonca konzumácia fermentovaných potravín spája s dlhovekosťou.

Proces fermentácie uľahčuje telu trávenie určitých druhov potravín a zvyšuje využiteľnosť a vstrebateľnosť živín.

V našej zemepisnej šírke najznámejšou a najpoužívanejšou fermentovanou potravinou je kyslá kapusta.

Môj tip: Ak hľadáte nápad na chutné a vysoko výživné jedlo, vyskúšajte fermentované sójové bôby. Tempeh obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a je tak plnohodnotnou náhradou mäsa aj pre vegetariánov. 

Tempeh predávajú buď biely (neochutený) alebo ochutené druhy ako údený, smažený a kari.

Priznám sa, že ja preferujem ochutené druhy, pretože dodajú jedlu chuť. Stačí tak tempeh opiecť a výborné jedlo je na svete.

Tempeh hľadajte v obchodoch so zdravou výživou prípadne už ho nájdete aj v niektorých bežných potravinách v chladiacej časti medzi tofu.

15 min.
1 porcia

Ingrediencie

100 g
kari tempeh
1 ks
mrkva
1/2 ks
cukina
1/4 ČL
kari korenie
1 PL
ghee maslo
soľ

Mrkvu a cukinu očistíme a nakrájame. Na panvici rozohrejeme ghee maslo, vložíme zeleninu a opekáme do zlata. Na záver posypeme kari korením a osolíme podľa chuti.

Tempeh nakrájame na plátky. Na druhej panvici tempeh opečieme na sucho z oboch strán do zlata.

Tempeh poukladáme na zeleninu a spolu podávame.

Podobné recepty

Tofu panvička s kurkumou

Kurkuma sa používa v ázijskej medicíne na hojenie ráj a liečbu všetkých zápalových ochorení. Kurkumín je veľmi silný antioxidant a taktiež veľmi účinný prírodný liek proti bolesti. Kurkuma má priame...

Opečený tempeh s červenou repou

Tempeh je čo sa týka zastúpenia aminokyselín plnohodnotnou náhradou mäsa. Preto ho veľmi rada využívam ako rastlinnú bielkovinu na mojom tanieri. Je vhodný aj pre športovcov a pri redukcii hmotnosti...