Kváskový makovník

Môj ďalší receptík z ražného kvásku, ktorý určite poteší všetkých členov rodiny. A kedy si takúto dobrotu dopriať, aby sme sa nemuseli báť priberania? Ideálne buď na raňajky 2 plátky k miske bieleho jogurtu alebo po obede 1 plátok ku kávičke. Všetko s mierou a môžeme si pochutiť na kráskovom makovníku bez výčitiek.

20 min. / 12-14 hodín na odležanie
35 min.
1 ks makovník

Ingrediencie

1 PL
ražný kvások (alebo zbytok kvásku pri jeho výrobe zo 8.dňa a viac)
75 g
špaldová múka (rozkvas)
100 g
vlažná voda (rozkvas)
300 g
špaldová múka
200 g
vlažné mlieko (môže byť kravské aj rastlinné)
50 g
trstinový cukor
250 g
mletý mak (plnka)
150 g
vlažná voda (plnka)
150 g
trstinový cukor (plnka)
1 ks
vajíčko (na potretie)

Pomiešame ražný kvások, 75 g špaldovej múky a 100 g vlažnej vody, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pracovať 12-14 hodín. Vznikne rozkvas, ktorý použijeme ako základ na prípravu cesta.

Za 12-14 hodín k rozkvasu pridáme 300 g špaldovej múky, 200 g vlažného mlieka a 50 g trstinového cukru. Na doske rukami (môžete aj v kuchynskom robote) vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na veľký obdĺžnik.  Na cesto rozmiestnime makovú plnku (vyrobili sme ju zmiešaním 250 g mletého maku, 150 g vlažnej vody a 150 g trstinového cukru). Cesto zavinieme, preložíme na plech na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 160 C cca 35 minút do zlata.

Podobné recepty

Slivkové šúlance s makom

Kto z nás nemá rád makové šúlance alebo slivkové gule? Mak obsahuje niekoľko násobne viac vápnika ako mlieko. Len škoda, že väčšinou ho jeme v kombinácii s množstvom cukru a múky. Toto je výborný...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...