Kváskový makovník

Môj ďalší receptík z ražného kvásku, ktorý určite poteší všetkých členov rodiny. A kedy si takúto dobrotu dopriať, aby sme sa nemuseli báť priberania? Ideálne buď na raňajky 2 plátky k miske bieleho jogurtu alebo po obede 1 plátok ku kávičke. Všetko s mierou a môžeme si pochutiť na kráskovom makovníku bez výčitiek.

20 min. / 12-14 hodín na odležanie
35 min.
1 ks makovník

Ingrediencie

1 PL
ražný kvások (alebo zbytok kvásku pri jeho výrobe zo 8.dňa a viac)
75 g
špaldová múka (rozkvas)
100 g
vlažná voda (rozkvas)
300 g
špaldová múka
200 g
vlažné mlieko (môže byť kravské aj rastlinné)
50 g
trstinový cukor
250 g
mletý mak (plnka)
150 g
vlažná voda (plnka)
150 g
trstinový cukor (plnka)
1 ks
vajíčko (na potretie)

Pomiešame ražný kvások, 75 g špaldovej múky a 100 g vlažnej vody, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pracovať 12-14 hodín. Vznikne rozkvas, ktorý použijeme ako základ na prípravu cesta.

Za 12-14 hodín k rozkvasu pridáme 300 g špaldovej múky, 200 g vlažného mlieka a 50 g trstinového cukru. Na doske rukami (môžete aj v kuchynskom robote) vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na veľký obdĺžnik.  Na cesto rozmiestnime makovú plnku (vyrobili sme ju zmiešaním 250 g mletého maku, 150 g vlažnej vody a 150 g trstinového cukru). Cesto zavinieme, preložíme na plech na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 160 C cca 35 minút do zlata.

Podobné recepty

Slivkové šúlance s makom

Kto z nás nemá rád makové šúlance alebo slivkové gule? Mak obsahuje niekoľko násobne viac vápnika ako mlieko. Len škoda, že väčšinou ho jeme v kombinácii s množstvom cukru a múky. Toto je výborný...

Jednoduchý banánovo orechový chlebík

Banánový chlebík je výborný víkendový variant na zdravé raňajky alebo dezert po obede. Okrem toho, že si celá rodina na ňom pochutí, vyvarujeme sa tak víkendovým zhrešeniam vo forme zmrzliny,...