Kváskový ovocný koláč

Pomocou kvásku sa dá okrem chleba vykúzliť aj výborný ovocný koláč. Je to taký celoročný recept, pretože môžete do neho použiť rôzne ovocie. Ja som ho pripravila z jabĺk a chystám sa ešte na hruškový variant. Už sa teším na leto, keď budú slivky a marhule. 

Môj tip: Koláč si bez výčitky doprajem cez víkend namiesto ovocia po jedle. Už som si zvykla piecť vždy v sobotu ráno a vychutnať si tak víkend naplno aj s takouto mlskou. Vždy sa je na čo tešiť.

20 minút (kvasenie a státie 14 hodín)
25-30 minút
8-10 porcií (guľatá forma na quiche priemer 24 cm)

Ingrediencie

1 PL
ražný kvások (alebo zbytok kvásku pri jeho výrobe zo 8.dňa a viac)
75 g
špaldová múka (rozkvas)
100 ml
vlažná voda (rozkvas)
100 g
špaldová múka (cesto)
100 g
maslo (cesto)
50 g
trstinový/kokosový cukor (cesto)
1/2 ks
citrón šťava (cesto)
1 ks
vajíčko (cesto) /bielko na potretie
5 ks
jabĺk/hrušky/slivky/marhule (plnka)
1 ČL
škorica (plnka)
3 ČL
trstinový/kokosový cukor (plnka) - ľubovoľné

Rozkvas: Pomiešame ražný kvások, 75 g špaldovej múky a 100 g vlažnej vody, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pracovať 12-14 hodín. Vznikne rozkvas, ktorý použijeme ako základ na prípravu cesta.

Za 12-14 hodín k rozkvasu pridáme 100 g špaldovej múky, 100 g roztopeného masla, 1 žĺtko, 50 g trstinového cukru. Na doske rukami (môžete aj v kuchynskom robote) vypracujeme cesto, ktoré odložíme na pár hodín do chladničky (1-2 hodiny).  Medzitým si pripravíme ovocie (nastrúhame jablká/hrušky alebo nakrájame na plátky slivky/marhule).

Za 1-2 hodiny: Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu rozvaľkáme na väčší kruh a druhú na menší. Formu na quiche vymastíme maslom. Veľký kruh dáme na spodok formy, na neho poukladáme ovocie. Ovocie posypeme škoricou a ľubovoľne môžeme posypať trstinovým cukrom (ak je kyslé) Ovocie prikryjeme menším kruhom, potrieme vaječným bielkom a koláč pečieme na 160 C cca 25-30 minút do zlata.

Podobné recepty

Slivkový koláč bez múky

Keď je sezóna sliviek, tento koláč si robievam na raňajky. Dám si 2 kúsky s kávičkou a môžem bežať do práce. Nemusím tak ráno nič pripravovať a zároveň viem, že dám môjmu telu zdravý štart. Keďže je...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...