Lahodný tekvicový krém

Teplá hustá zeleninová polievka je doslova balzam pre naše telo. Hokkaido tekvica je vitamínová bomba pre jej vysoký obsah betakaroténu, vitamínu A, draslíka, vápnika, železa, horčíka, zinku a vlákniny. Pomáha znižovať krvný tlak, zvyšovať imunitu, upravovať hladinu cukru a podporiť zdravé trávenie. 

Môj tip: Pripravte si polievku na večeru. Posypte ju opečenými tekvicovými semiačkami a na oranžovej zamatovej polievke si tak dokonale pochutnáte.

20 min.
30 min. + 30 min. na predpečenie tekvice
8-10 porcií

Ingrediencie

2 ks
tekvica hokkaido (stredne veľká)
2 ks
batát
2 ks
petržlen
4 ks
mrkva
2 ks
cibuľa
1 ks
citrón
3 PL
olej/ghee maslo
200 ml
smotana (kravská alebo sójová)
soľ
100 g
tekvicové semiačka (na posypanie)

Tekvice predpečieme celé vo vyhriatej rúre na 150 C 30 minút. Robíme tak preto, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Po vychladnutí ju očistíme a nakrájame. Zvyšnú zeleninu očistíme a nakrájame. Cibuľu krátko opečieme na oleji, pridáme ďalšiu zeleninu, zalejeme cca 2 l vody, privedieme do varu, varíme 30 min. Po uvarení všetko vymixujeme na krém ponorným mixérom, pridáme soľ, smotanu, citrónovú šťavu a ešte raz dôkladne vymixujeme.

Podávame s tekvicovými semiačkami opečenými na sucho.

V kroku "očista tela" pripravíme bez použitia oleja, cibuľu neopekáme, ale varíme ju spolu so zeleninou.

Podobné recepty

Tekvica hokaido zapekaná s feta syrom

V zime často zeleninové prílohy vynechávame. Letná zelenina sa k nám síce dováža celoročne, ale nechutí ako v lete. Navyše tanier plný studeného šalátu nie je pre nás v zime lákavé jedlo. Určite by...