
Môj ďalší receptík z ražného kvásku, ktorý určite poteší všetkých členov rodiny. A kedy si takúto dobrotu dopriať, aby sme sa nemuseli báť priberania? Ideálne buď na raňajky 2 plátky k miske bieleho...
V zime často zeleninové prílohy vynechávame. Letná zelenina sa k nám síce dováža celoročne, ale nechutí ako v lete. Navyše tanier plný studeného šalátu nie je pre nás v zime lákavé jedlo. Určite by sme však zeleninu z taniera nemali vyraďovať. Ochudobníme tak naše telo o množstvo výživných látok, vitamíny, minerály a vlákninu. Nie je div, že potom cez zimu pociťujeme úbytok energie, prípadne sme často nachladnutí. Okrem toho, ak v zime zeleninu nahradíme škrobmi ako je pečivo, chlieb a zemiaky, hneď sa to prejaví na stúpajúcej ručičke na váhe. Aby nám zelenina chutila aj v zime, treba ročnému obdobiu prispôsobiť výber zeleniny a spôsob úpravy. A tak vykúzlime množstvo chutných a lákavých zeleninových jedál.
Moje najoblúbenejšie zimné druhy zeleniny sú mrkva, petržlen, zeler, červená repa a tekvica hokaido. Rada sa s vami podelím o chutné recepty, ktoré z týchto druhov pripravujem.
Nie je nič jednoduchšie, ako zapiecť zeleninu so syrom. Dnes som pripravila zapekanú tekvicu hokaido s feta syrom. Tekvica hokaido má úžasnú sladkú chuť, a tak výborne v strave nahradí obľúbené zemiaky. Tekvica hokaido má veľa betakaroténu, čo vidíme na krásnej oranžovej farbe. Ďalej obsahuje vitamín A, vápnik, železo, horčík, forfor a vlákninu. Je výborná na odstránenie únavy a na na zdravú činnosť čriev. Pre minimálny obsah kalórií je výbornou potravinou pri chudnutí.
Rúru predhrejeme na 180C a vložíme do nej celú tekvicu hokaido na 30 min. Vyberieme ju, prekrojíme a vyčistíme. Ak chceme, ošúpeme, ale nemusíme. Tekvica hokaido je jediný druh tekvice, ktorý sa nemusí šúpať. Ja ju nešúpem, keď pripravujem krémovú polievku, ale pred zapekaním ju ošúpem. Tekvicu nakrájame do zapekacej misky a posypeme syrom feta. Zapekáme pri 180C cca 30-40 min. pokiaľ nie je povrch opečený. Tekvicu nepotrebujeme ani soliť, pretože feta syr je dostatočne slaný. Hotovú tekvicu posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Môj tip: Ak robím zapekanú tekvicu iba pre seba, zvyšok odložím do chladničky a pripravím si ju aj ďalší deň. Alebo zo zvyšku pripravím krémovú polievku.
Môj ďalší receptík z ražného kvásku, ktorý určite poteší všetkých členov rodiny. A kedy si takúto dobrotu dopriať, aby sme sa nemuseli báť priberania? Ideálne buď na raňajky 2 plátky k miske bieleho...
Potrebujete pripraviť niečo chutné, zdravé a bez námahy? Muffinky sú vďačný dezert na víkend k poobednej kávičke alebo na raňajky počas týždňa, keď potrebujeme len niečo zobrať do ruky a bežať do...
Cookies sú výborné raňajky a sú vhodné aj ako zdravý snack pre deti. Ja ich beriem so sebou na cesty, k vode, na turistiku alebo bicykel. Sú trvanlivé, prežijú aj teplo aj zimu a nemusím tak riešiť...
Slané chrumkavé koláčiky sú výborná vec, keď potrebujeme niečo malé na zahryznutie pre nás alebo návštevu. Keď ustriehneme množstvo, nemusíme sa báť priberania. Hlavnými surovinami sú ovsené vločky a...