Tekvica hokaido zapekaná s feta syrom

V zime často zeleninové prílohy vynechávame. Letná zelenina sa k nám síce dováža celoročne, ale nechutí ako v lete. Navyše tanier plný studeného šalátu nie je pre nás v zime lákavé jedlo. Určite by sme však zeleninu z taniera nemali vyraďovať. Ochudobníme tak naše telo o množstvo výživných látok, vitamíny, minerály a vlákninu. Nie je div, že potom cez zimu pociťujeme úbytok energie, prípadne sme často nachladnutí. Okrem toho, ak v zime zeleninu nahradíme škrobmi ako je pečivo, chlieb a zemiaky, hneď sa to prejaví na stúpajúcej ručičke na váhe. Aby nám zelenina chutila aj v zime, treba ročnému obdobiu prispôsobiť výber zeleniny a spôsob úpravy. A tak vykúzlime množstvo chutných a lákavých zeleninových jedál. 

Moje najoblúbenejšie zimné druhy zeleniny sú mrkva, petržlen, zeler, červená repa a tekvica hokaido. Rada sa s vami podelím o chutné recepty, ktoré z týchto druhov pripravujem. 

Nie je nič jednoduchšie, ako zapiecť zeleninu so syrom. Dnes som pripravila zapekanú tekvicu hokaido s feta syrom.  Tekvica hokaido má úžasnú sladkú chuť, a tak výborne v strave nahradí obľúbené zemiaky. Tekvica hokaido má veľa betakaroténu, čo vidíme na krásnej oranžovej farbe. Ďalej obsahuje vitamín A, vápnik, železo, horčík, forfor a vlákninu. Je výborná na odstránenie únavy a na na zdravú činnosť čriev. Pre minimálny obsah kalórií je výbornou potravinou pri chudnutí.

1

Ingrediencie

150g
tekvica hokaido (cca 1/3 stredne veľkej)
100g
feta syr

Rúru predhrejeme na 180C a vložíme do nej celú tekvicu hokaido na 30 min. Vyberieme ju, prekrojíme a vyčistíme. Ak chceme, ošúpeme, ale nemusíme. Tekvica hokaido je jediný druh tekvice, ktorý sa nemusí šúpať.  Ja ju nešúpem, keď pripravujem krémovú polievku, ale pred zapekaním ju ošúpem. Tekvicu nakrájame  do zapekacej misky a posypeme syrom feta. Zapekáme pri 180C cca 30-40 min. pokiaľ nie je povrch opečený. Tekvicu nepotrebujeme ani soliť, pretože feta syr je dostatočne slaný. Hotovú tekvicu posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Môj tip: Ak robím zapekanú tekvicu iba pre seba, zvyšok odložím do chladničky a pripravím si ju aj ďalší deň. Alebo zo zvyšku pripravím krémovú polievku.

Podobné recepty

Pšenová kaša s chia a ovocím

O pšene sa hovorí aj ako o bezlepkovom zázraku prírody. Zo všetkých celozrnných potravín je práve pšeno najlepším zdrojom energie. Má nízky glykemický index, preto je pšeno vhodné pre aktívnych ľudí...

Kváskové muffiny bez výčitky

Keď už som sa tak pustila do kváskovania, skúsila som pomocou neho upiecť aj moje obľúbené muffiny. Trošku som prispôsobila recept a musím povedať, že vznikli krásne voňavé nadýchané koláčiky s...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...