VEGE strukovinové guľky

Zbožňujem VEGE guľky ako obed do práce, sú ľahko stráviteľné a dajú sa pripraviť na všetky varianty. Sú výbornou obmenou mäsových jedál alebo pre vegetariánov môžu byť plnohodnotným jedlom na každý deň. Ja ich pripravujem z rôznych strukovín, z tofu alebo syra. Tieto sú z hnedej šošovice, ako príloha sa k nim výborne hodí zeleninové pyré (z batátov, z koreňovej zeleniny, hráškové alebo z červenej papriky). Tahini pasta je dobrovoľná surovina, ak ju nedáte, použite 1 PL olivového oleja.

15 min. / 30 min. na odležanie
20 min.
2 porcie

Ingrediencie

140 g
hnedá šošovica (v suchom stave)
50 g
ovsené vločky jemné (môžu byť aj ražné, alebo pohánkové)
10 g
ovsené vločky na obalenie
2 strúčiky
cesnak
1 ks
bobkový list
50 g
šampiňóny
1 PL
tahini pasta (ľubovoľné), môžete nahradiť 1 PL olivového oleja
1 ČL
sušené bylinky (bazalka, oregano)
1 PL
olivový olej
1 ČL
rajčinový pretlak
soľ

Hnedú šošovicu namočíme na 30 min. a varíme s bobkovým listom a soľou cca 20 min. do mäkka. Šampiňóny pokrájame a orestujeme na troche oleja s 1 strúčikom cesnaku. Vodu aj bobkový list vylejeme, hneď primiešame ovsené vločky a necháme vychladnúť. Primiešame pretlačený cesnak, orestované šampiňóny, rajčinový pretlak, sušené bylinky, tahini pastu, soľ a pomixujeme ponorným mixérom, môžu ostať malé kúsky. Rukami vypracujeme guľky, ktoré v miske obalíme v suchých vločkách. Ukladáme na plech na papier na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 15-20 min. vo vyhriatej rúre na 180 C.

Podobné recepty

Tofu guličky

Tofu guličky sú ďalšie z mojich obľúbených rýchlych receptov na ľahké bezmäsité jedlo. Tofu obsahuje 9 g bielkovín na 100 g takže ho môžeme zaraďovať ako plnohodnotný proteín. V 100 g nájdeme iba 4 g...

Fašírky z hlivy so zeleninovým dipom

Hliva určite právom patrí do zdravého jedálnička, ja ju zaraďujem medzi top liečivé potraviny. Obsahuje imunoglukán s názvom „pleuran“, ktorý posilňuje náš imunitný systém. Okrem toho hliva obsahuje...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...