Panenka so zeleninovou omáčkou a ryžou natural

Keď príde jeseň a zima, automaticky sa nám menia chute a preferencie v stravovaní. Prečo je červené mäso dobré zaradiť v zimnom období?

Červené mäso obsahuje aminokyselinu fenylalanín, ktorej nedostatok sa prejavuje znížením krvného tlaku a telesnej teploty. V zime naše telo prirodzene vyhľadáva jedlá, ktoré ho zahrejú, preto sa menia aj naše chute. Okrem toho aminokyselina fenylalanín potláča chuť na sladké a tak nám práve konzumácia červeného mäsa pomôže predísť zvýšenej konzumácii cukru, s ktorou často v zimných mesiacoch bojujeme.

Ja si červené mäso doprajem jeden až dva krát týždenne v kombinácii s rôznou zimnou zeleninou, či už pečenou alebo vo forme pyré.

15 min.
60 min.
4 porcie

Ingrediencie

700 g
bravčová panenka
2 ks
petržlen (stredná veľkosť)
2 ks
mrkva (stredná veľkosť)
1 ks
cibuľa (väčšia)
2 PL
olivový olej
1 ks
bobkový list
3 PL
sójová smotana
1/2 ks
citrón
soľ, čierne korenie

Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Mrkvu, petržlen očistíme a nakrájame na kolieska. Mäso umyjeme a necháme v celku.

Na oleji opečieme cibuľu a orestujeme mäso v celku z každej strany a vyberieme. Vložíme nakrájanú zeleninu, ktorú taktiež krátko orestujeme. Vložíme späť mäso a všetko zalejeme vodou (cca ½ l). Pridáme bobkový list a dusíme 60 min.

Najprv skúsime vydličkou, či je mäso uvarené (či je mäkké), mäso vyberieme a nakrájame na tenké plátky. Vyberieme bobkový list. Ak je v hrnci veľa vody, časť vody vyberieme, ale ešte nevylejeme, možno ju budeme potrebovať. Ja preventívne vždy časť vody naberačkou odložím do nádoby a radšej pridávam pri mixovaní, ak je omáčka príliž hustá. Ak mi voda ostane, odložím ju do mrazničky a použijem pri varení zeleninovej polievky.

Do vody so zeleninou pridáme soľ, 3 PL sójovej smotany a šťavu z ½ citróna. Tyčovým mixérom omáčku vymixujeme na hladký krém. V prípade potreby pridáme odloženú šťavu. Omáčku podávame s plátkami mäsa a poprášené čiernym korením. Ja som ako prílohu použila varenú ryžu natural.

Podobné recepty

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...