Sviečková bez smotany s opečenou hruškou

Častokrát si myslíme, že keď chceme byť štíhly alebo redukujeme hmotnosť, musíme sa vzdať všetkých klasických jedál. Určitý čas to vydržíme, ale časom nám chute klasickej kuchyne našich mám chýbajú. Predsa sme boli na nich vychovaní a čo len spomienka na dobrú sviečkovú alebo guláš nám evokuje pocit blaha a šťastiaJNavyše, ak je naša nová zdravá kuchyňa jednotvárna, po čase nám začne liezť krkom a my sa vraciame späť do starých návykov.

Dnes som trochu prepracovala klasický recept na sviečkovú. Aj keď si myslím, že trocha smotany v pôvodnom recepte nie je žiadna výživová katastrofa, predsa len som vyskúšala pripraviť sviečkovú bez nej. Samu ma očarila jej úžasná chuť a verte mi, smotana mi v nej vôbec nechýbala. 

Ja mám rada kontrast slanej a sladkej chute, tak som ako prílohu použila hrušku, ktorú som opiekla z oboch strán do zlata.

Jediné, čoho sa pri túžbe po štíhlej línii musíme vzdať je parená knedľa. Ja som ju nahradila plátkom ražného chleba. Niečoho sa predsa musíme vzať, ale myslím, že výmena chleba za knedľu je dobrý kompromis.

Sviečkovú som robila vo veľkom množstve, pretože ju jedla celá moja rodina.

30 min./120 min.
6-7 porcií

Ingrediencie

1 kg
hovädzia sviečková (môže byť aj falošná)
4 ks
petržlen (stredná veľkosť)
6 ks
mrkva (stredná veľkosť)
2 ks
cibuľa (väčšia)
1 ks
hruška (na 3 porcie)
4 PL
slnečnicový olej
3 ks
bobkový list
1 ČL
dijonská horčica
1/2 ks
citrón
čerstvá petržlenová vňať (2-3 celé stonky)
soľ

Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Mrkvu, petržlen očistíme a nakrájame na kolieska. Mäso umyjeme a rozdelíme na 2 polovice.

V tlakovom hrnci rozpálime 3PL oleja. Na oleji opečieme cibuľu a orestujeme mäso v celku z každej strany a vyberieme. Vložíme nakrájanú zeleninu, ktorú taktiež krátko orestujeme. Vložíme späť mäso a všetko zalejeme vodou (cca ½ l). Pridáme bokový list a dusíme 120 min.

Otvoríme tlakový hrniec, vyberieme mäso a nakrájame na tenké plátky. Mäso skladujeme zvlášť. Vyberieme bobkový list. Ak je potrebné, časť vody vyberieme. Ja preventívne vždy časť vody žufankou odložím do nádoby a radšej pridávam pri mixovaní, ak je omáčka príliž hustá. Ak mi voda ostane, odložím ju do mrazničky a použijem pri varení zeleninovej polievky.

Do vody so zeleninou pridáme soľ, 1 ČL horčice a šťavu z ½ citróna. Tyčovým mixérom omáčku vymixujeme na hladký krém. V prípade potreby pridáme odloženú šťavu.

Hrušku nakrájame a opečieme z oboch strán na rozohriatej 1PL oleja. Podávame na nakrájanom mäse podliate omáčkou.

Podobné recepty

Hovädzie tyčinky s ružičkovým kelom

Ružičkový kel je úžasná príloha plná vitamínov a minerálov. Tieto malé guličky sú, čo sa týka zloženia, hotový zázrak pre naše zdravie. Aby ste z neho vykúzlili naozaj chutnú prílohu, treba poznať...

Strukovinová polievka s kurkumou

Metabolic balance® odporúča konzumovať vyvážené porcie 3 x denne. Jedlo má byť sýte, ale nie veľké. Každá porcia zohľadňuje veľkosť žalúdka. Po jedle tak nie sme zrelí na spánok, ale máme energiu na...