Šošovica s mrkvou s cesnakom a bylinkami

Mám rada jednoduché a pritom zdravé a výživné jedlá. So strukovinami sa dá vyčarovať množstvo rôznorodých jedál, ktoré si nevyžadujú zložitú prípravu. Dôležité je ich pred úpravou na pár hodín namočiť, v závislosti od typu strukovín si vyžadujú varenie od 10 min. (červená, žltá šošovica) až do 2 hodín (cícer). Avšak stáť pri namáčaní a varení nemusíme.

Už keď máme strukoviny uvarené, veľmi jednoducho z nich uvaríme rôzne teplé jedlá, studené šaláty, nátierky a polievky. Aj na mojom blogu nájdete celkom širokú škálu receptov zo strukovín.

Môj dnešný tip: Mrkvu a šošovicu máme takmer vždy v zásobe a tak si na obed alebo večeru pripravte takýto teplý strukovinový šalát.

15 min.
30 min.
2 porcie

Ingrediencie

140 g
hnedá šošovica (v suchom stave)
280 g
mrkva
1 strúčik
cesnak
1 ks
cibuľa
1 ks
petržlen
1 PL
olej
1 ks
bobkový list
soľ
talianske bylinky mix (bazalka, oregano, petržlenová vňať, rozmarín)

Šošovicu umyjeme a necháme 2-4 hod. namočenú.  Cibuľu očistíme a prekrojíme na 2 polovice. Petržlen očistíme. Do hrnca dáme šošovicu, cibuľu, petržlen, bobkový list a 2 dcl vody. Necháme zovrieť a na miernom ohni pod pokrievkou varíme 20 minút. Podľa potreby pridáme vodu. Po uvarení šošovica takmer všetku vodu vsiakne (zvyšnú vodu vylejeme). Mrkvu očistíme, nakrájame, na panvici s 1 dcl vody dusíme 8 minút, vodu vylejeme, pridáme 1 PL oleja a opečieme do zlata. K mrkve primiešame uvarenú šošovicu a pretlačený cesnak. Podávame poprášené bylinkami. Môžeme zvoliť aj čerstvé, aj sušené bylinky, prípadne chilli.

V očistnej bezolejovej fáze: Mrkvu neopečieme na oleji, dusíme o 2 min. dlhšie a zmiešame so šošovicou.

Podobné recepty

Šošovicový šalát

Čo má obsahovať metabolický šalát? Šalát môže byť taktiež plnohodnotný variant na obed alebo večeru. Avšak nezabudnite na bielkovinu, ktorá by mala tvoriť približne 50% taniera. Takýto šalát výborne...