Štedrý vianočný koláč

Na osladenie tohto koláča som použila mix sušeného ovocia a múku som vyrobila zmiešaním ovsených vločiek a mandlí. Koláč je úžasne šťavnatý, voňavý a trvanlivý. V chlade vydrží aj celé sviatky, samozrejme, pokiaľ sa hneď nezjeJ.

V sušenej podobe je ovocie koncentrovaným zdrojom výživných látok. V porovnaní s čerstvým ovocím obsahuje 3 x viac vlákniny, antioxidantov a kyseliny listovej. Z tohto pohľadu je sušené ovocie zdravá náhrada bieleho cukru. Ale pozor na množstvo, okrem výživných látok sú v ňom koncentrované aj prírodné cukry.

15 min.
60 - 70 min.
14 - 16 porcií

Ingrediencie

200 g
sultánky
200 g
sušené brusnice
200 g
sušené marhule
200 g
hrozienka
250 g
ovsené vločky pomleté na múku
200 g
mandľová múka alebo mleté mandle
12 g
prášok do pečiva (ja používam bezfosfátový)
4 ks
vajíčka
250 g
maslo
4 ks
pomaranč
9 g
sušená pomarančová kôra
90 g
pekanové alebo vlašské orechy (na ozdobu)

Sušené marhule pokrájame na malé kúsky a prisypeme k nim zvyšné sušené ovocie. Ovsené vločky pomelieme na múku a zmiešame s mandľovou múkou. Múku primiešame k sušenému ovociu. Pridáme prášok do pečiva, pomarančovú kôru, roztopené maslo a vajíčka. Pomaranče odšťavíme. Šťavu postupne prilievame k hmote, miešame, kým nevznikne stredne hustá kaša. Možno nepoužijeme všetku šťavu a možno jej budeme potrebovať o niečo viac. Záleží na pomarančoch, aké sú šťavnaté a taktiež, ako ich odšťavíme. Hmotu vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm), ktorú na spodku vystelieme papierom na pečenie a na bokoch vymastíme maslom. Vrch torty ozdobíme pekanovými orechmi. Pečieme do zlata 60-70 min. (180C obojstranné pečenie).

Ak si chcete dať koláčiky napiecť od nás, ponúkame na predaj vianočné krabičky.

Pozri link: https://www.zuzanaliskova.sk/vianocne-pecivo-od-zuzany-liskovej

Ak chcete darovať zdravie svojim blízkym pod stromček, pozrite si ponuku mojich darčekových poukazov na https://www.medibalance.sk/darcekove-poukazy

Podobné recepty

Tekvicový cheesecake

Americký koláč cheesecake si veľmi rýchlo našiel fanúšikov aj medzi slovákmi. Je zložený prevažne z tvarohu, preto sa hodí aj do zdravej fitness kuchyne. Podľa toho, ako ho ochutíte, môžete ho...

Veľkonočná mrkvová torta

Blíži sa Veľká noc a možno sa vám zíde recept na moju mrkvovú tortu. Robím ju iba na tento sviatok. Mojou hlavnou surovinou pri výrobe veľkonočných dobrôt je mrkva a tak vznikla aj táto sladká dobrota...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...