Tekvicový cheesecake

Americký koláč cheesecake si veľmi rýchlo našiel fanúšikov aj medzi slovákmi. Je zložený prevažne z tvarohu, preto sa hodí aj do zdravej fitness kuchyne. Podľa toho, ako ho ochutíte, môžete ho pripraviť na sto spôsobov a chutí. Tento jesenný cheesecake som pripravila s pridaním tekvicového pyré a perníkovým korením. Ihneď vám svojou vôňou pripomenie jeseň, zimu a blížiace sa Vianoce. 

Čo sa týka množstva medu, nechám to na vás. Myslite na to, že vždy si med môžete radšej pridať na tanieri.

90 min.
80 min.
16 porcií

Ingrediencie

600 g
tekvica hokaido
750 g
tvaroh jemný
250 g
jogurt biely
10 PL
med alebo agávový sirup
1 ČL
perníkové korenie
5 ks
vajíčka
50 g
kokosový olej
200 g
raňajková granola alebo keksy sladené jablkovou šťavou Recept na granolu (potrebujete 3 porcie): https://www.zuzanaliskova.sk/ranajkova-granola-a-la-metabolic-balancer

Tekvicu hokaido uvaríme a vymixujeme na pyré (nakrájanú varíme cca 20 min.). Granolu alebo keksy vymixujeme na jemno, pridáme roztopený kokosový olej a premiešame. Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie a kraje vytrieme kokosovým olejom. Vymixované keksy utlačíme na spodok formy a dáme piecť na 10 min. do vyhriatej rúry na 180 C. Vyberieme a chvíľku necháme vychladnúť.

Vo veľkej mise zmiešame tvaroh, jogurt, vychladnuté tekvicové pyré, perníkové korenie, med a vajíčka. Masu nalejeme na predpečené cesto. Pečieme 60-70 min. na 150 C. Keď sú kraje koláča žlté, koláč je hotový. Vypneme rúru, ale koláč necháme cca 60 min. vo vnútri vychladnúť. Potom ho preložíme do chladničky na cca 3-4 hodiny. Na záver koláč posypeme opečenými tekvicovými semiačkami alebo orechami (prípadne podrvenými keksami). Môžete jemne pokvapkať medom.

Podobné recepty

Tvarohový fitness koláč s granolou

Milujem krémový vanilkový cheesecake a tak som sa pokúsila pripraviť jeho zdravší variant, ktorý si môžem dopriať bez výčitky. Pevný spodok som vyrobila z mojej raňajkovej granoly, krémový stred...

Raňajková granola á la metabolic balance®

Akonáhle opečieme vločky, orechy a sušené ovocie, vznikne chrumkavá pochúťka, ktorú obľubujú deti aj dospelí. Výhodou je, že si jej môžete urobiť viac a ráno stačí zaliať mliekom alebo jogurtom a...