Veľkonočná mrkvová torta

Blíži sa Veľká noc a možno sa vám zíde recept na moju mrkvovú tortu. Robím ju iba na tento sviatok. Mojou hlavnou surovinou pri výrobe veľkonočných dobrôt je mrkva a tak vznikla aj táto sladká dobrota. Ďalšou dôležitou surovinou sú orechy a ražná múka. Osladila som ju kokosovým cutrom. Berte však do úvahy, že ani dezerty zo zdravých surovín nie sú vhodné na každodennú konzumáciu. Vždy patria medzi príležitostné zhrešenia. 

20 min.
60 min.
16 porcií

Ingrediencie

250 g
nastrúhaná mrkva
250 g
mleté orechy (vlašské/lieskové/mandle)
180 g
ražná múka hladká
150 g
maslo
250 g
kokosový cukor
12 g
prášok do pečiva (bezfosfátový)
4 ks
vajcia
1/2 ČL
zázvor (strúhaný)
1 PL
škorica
1 ks
pomaranč - šťava
500 g
ricotta
4 PL
práškový trstinový cukor
šťava z 1 citróna

Oddelíme žĺtka a bielka. Z bielok urobíme sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a zmäknutým maslom. Pridáme múku, prášok do pečiva, mleté orechy, zázvor, škoricu, pomarančovú šťavu a všetko spolu premiešame. Pridáme nastrúhanú mrkvu a nakoniec bielkovú penu. Vypracujeme husté cesto, ktoré vylejeme do tortovej formy (formu vystelieme papierom na pečenie a kraje vytrieme maslom). Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C° cca 60 min. Vyskúšame, či je cesto upečené aj v strede a keď je potrebné pečieme ďalej.

Poleva: Ricottu zmiešame s práškovým trstinovým cukrom a s citrónovou šťavou.  Vychladnutý koláč potrieme polevou a ozdobíme.

Ja som na zdobenie použila oranžový a zelený marcipán, z ktorého som vyrobila malé mrkvičky a lístočky.

Podobné recepty

Bryndzový kiš so špenátom

Kiš je výborný variant pohostenia pre každú príležitosť. Cesto robím z ražnej múky, ktorá je ideálnou alternatívou pšenice. Raž obsahuje o 30% menej lepku ako pšenica a má nízku glykemickú záťaž...

Cícerový šalát s avokádom

Príprava tohoto obeda mi trvala presne 15 minút. Výhodou, je, že sa dá konzumovať aj studený, takže ho netreba zohrievať. Černice sú ako výborný výživný dezert, taká sladká odmena za jedlom.