Bryndzový kiš so špenátom

Kiš je výborný variant pohostenia pre každú príležitosť. Cesto robím z ražnej múky, ktorá je ideálnou alternatívou pšenice. Raž obsahuje o 30% menej lepku ako pšenica a má nízku glykemickú záťaž. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má raž podporný účinok na trávenie a očistu čriev. Telu dodáva potrebnú energiu a pomáha pri vstrebávaní dôležitých minerálov.  

Kiš som ochutila duseným špenátom a bryndzou, ktorá mu dodala typickú slovenskú chuť a vôňusmiley

20 min.
30 min.
4 porcie

Ingrediencie

200 g
ražná múka hladká (ja používam značku BIOMILA)
100 g
maslo
1 ks
vajce
500 g
špenát (čerstvý alebo mrazený)
250 g
bryndza
1 ks
cibuľa
3 PL
olej (olivový/slnečnicový/repkový/ghee maslo)
soľ
čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Cesto: V miske zmiešame preosiatu ražnú múku, zmäknuté maslo, soľ a vajíčko. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho chvíľku odstáť v chladničke (cca 30 min.). 

Plnka: Cibuľu nakrájame a opečieme na rozpálenom oleji vo veľkom hrnci. Pridáme umytý a vysušený špenát. Dusíme cca 10-15 min., pokiaľ je špenát mäkký. Odstavíme ho, vylejeme prebytočnú vodu a necháme vychladnúť. 

Cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do formy na kiš. Kraje ručne vytvarujeme, aby boli vyššie ako stred. Cesto dáme piecť na 10 min. do vyhriatej rúry (180C° obojstranné pečenie). Vyberieme ho, rozprestrieme na neho špenátovú hmotu a na vrch poukladáme kúsky bryndze. Pečieme 20 min. vo vyhriatej rúre.

Podobné recepty

Kváskové ovsené lievance

Chcete využiť zbytok kvásku pri jeho výrobe a pripraviť si ovsené lievance? Samozrejme môžete ich vyrobiť aj zo zrelého kvásku. Je ich z tohto receptu celkom dosť a tak sa pripravte, že bude pre celú...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...