Cheesecake bez výčitiek na každú príležitosť

Aj oslavovať sa dá zdravšie, ak vyberieme tie správne suroviny a pohráme sa s nimi, aby vznikol chuťovo aj nutrične vyvážený dezert. Na tento cheesecake som ako hlavnú surovinu použila nízkotučný tvaroh spolu s jogurtom skyr. Skyr je islandský výrobok, ktorý obsahuje 12% bielkovín a iba 0,5% tuku. Spodok som vyrobila z mojej raňajkovej granole a na osladenie celej torty som použila iba 3 PL medu. Vrch zdobí horká čokoláda 70% kakaa s ovocím.

20 min.
60 min.
12 porcií (forma priemer 12 cm)

Ingrediencie

300 g
raňajková granola (cesto)
50 g
maslo (cesto)
600 g
tvaroh (krém)
600 g
skyr (krém)
5 ks
vajíčka (krém)
3 PL
med (krém)
1 ČL
vanilka (krém)
100 g
čokoláda 70% kakaa (poleva)
100 ml
šľahačková smotana (poleva)

Cesto: Granolu vymixujeme na jemnejšie a premiešame z roztopeným maslom. Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie a kraje vymastíme maslom. Granolu premiestnime do formy, utlačíme ju a dáme na 10 min. piecť do vyhriatej rúry na 180C. 

Krém: Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Vznikne hustý krém, ktorý vylejeme na vychladnuté cesto a pečieme 50-60 min. vo vyhriatej rúre na 150 C pokiaľ sú kraje zlatej farby. Rúru vypneme a koláč v nej necháme 60 min. odpočívať.

Poleva: Čokoládu nalámeme, zalejeme šľahačkou a varíme v malom hrnci pokiaľ sa čokoláda neroztopí. Vznikne hustý krém, necháme ho chvíľu vychladnúť. Nalejeme ho na vrch torty a rovnomerne ho rozotrieme. Tortu ozdobíme ľubovoľným ovocím. Môžeme poprášiť strúhanou horkou čokoládou. 

Recept na raňajkovú granolu nájdete na: https://www.zuzanaliskova.sk/ranajkova-granola-jedzbystro

Podobné recepty

Tekvicový cheesecake

Americký koláč cheesecake si veľmi rýchlo našiel fanúšikov aj medzi slovákmi. Je zložený prevažne z tvarohu, preto sa hodí aj do zdravej fitness kuchyne. Podľa toho, ako ho ochutíte, môžete ho...