Cuketové rizoto so syrom

Rizoto zoberie trochu času na prípravu, ale iba preto, že musí odstáť, aby bolo dobre uvarené a chute sa prepojili pred podávaním. Recept je ale veľmi jednoduchý.

Moje rizoto obsahuje minimum škrobu, teda ryže a z väčšej časti cuketu. Je to kvôli pomerom, aby spĺňalo kritéria nízkokalorické, nízkosacharidové a teda vhodné aj pri redukcii hmotnosti.

Inak, kombinácia teplého voňavého rizota a syra, ktorý sa jemne roztopí na povrchu, je naozaj úžasná. Takže aj rizoto môžete zaradiť do jedálnička bez výčitiek.

40-60 min.
30 min.
1 porcia

Ingrediencie

100 g
syr
150 g
cuketa
50 g
ryža arborio
1 PL
maslo (môže byť bezlaktózové)
1 PL
strúhaný parmezán
1 PL
sójová smotana
1 PL
olivový olej
soľ, čierne korenie, čerstvá petržlenová vňať
1 PL
tekvicové semiačka na ozdobu

Ryžu umyjeme a dáme do hrnca (ja používam teflónový hrniec alebo hlbokú panvicu, aby sa rizoto neprilepilo). Zalejeme 1 dcl vody, privedieme k varu, pridáme postrúhanú cuketu (môže byť aj so šupkou) a dusíme, priebežne miešame. Po cca 15 min. pridáme maslo a varíme ďalej pokiaľ ryža nevsiakne väčšinu vody. Približne po 30 min. je ryža mäkká, stiahneme ju z ohňa. Pridáme sójovú smotanu a strúhaný parmezán, dobre premiešame a podľa chuti dosolíme. Hrniec zakryjeme a rizoto necháme cca 30 min. oddychovať a vsiaknuť chute a prebytočnú šťavu. Nakrájame si ľubovoľný syr, môže to byť v redukčnom kroku mozzarella, ovčí syr feta, ja som použila bezlaktózovú parenicu (na fotke). Parenicu alebo iný syr s vyšším percentom tuku odporúčam použiť až v kroku zdravý život. Na záver rizoto ozdobíme petržlenovou vňaťou a tekvicovými semiačkami.

Podobné recepty

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...