Šošovicovo-tekvicové rizoto s dubákmi

Ak sa chcete stravovať vyvážene, nezabúdajte na strukoviny. Strukoviny sú významným zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, draslíka, vápnika, zinku, horčíka a železa. Ak sa bojíte nafukovania alebo nemáte čas na namáčanie a dlhé varenie, pripravte si červenú šošovicu. Pripravíte si ju veľmi rýchlo, nenafukuje a netreba ju vopred namáčať. 

Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa škroby obsiahnuté v strukovinách trávia pomaly a tak nezapríčinia zvýšenie krvného cukru. Preto sú vhodnou potravinou pre diabetikov, pri chudnutí a udržiavaní štíhlej postavy.

15 min.
30 min.
1 porcia

Ingrediencie

80 g
žltá šošovica (môže byť aj červená)
100 g
hokaido tekvica
20 g
dubáky (alternatíva: šampióny)
1/4 ks
cibuľa (biela al. červená)
1/4 ČL
soľ
1 ks
bobkový list
1 PL
slnečnicový olej
50 g
celozrnná ryža (alternatíva: divoká ryža)

Najprv si uvaríme ryžu. 50 gr ryže umyjeme a dáme uvariť do 1 dcl vody. Varíme 30 min., odstavíme a necháme pod pokrievkou vychladnúť. Ryžu si môžeme uvariť aj dopredu.  

Na panvici orestujeme cibuľu. Pridáme nakrájané strúhanú tekvicu, dubáky, bobkový list a soľ. Podusíme 5-8 min. a pridáme žltú šošovicu. Zalejeme 1 dcl vody, zakryjeme a necháme 10 min. podusiť (podľa druhu šošovice prispôsobíme dĺžku dusenia a množstvo vody), aby bola šošovica mäkká.  Bobkový list vyberieme a primiešame uvarenú ryžu.

Môžeme posypať strúhaným parmezánom.

Podobné recepty

Veľkonočná vajíčková nátierka

Na veľkonočný stôl sa výborne hodia nátierky rôzneho druhu. Vajíčko a mrkva sú pre mňa symbolom Veľkej noci. Spojením týchto surovín vznikla chutná nátierka, ktorú si môžeme dopriať bez výčitiek. Ja...