Bryndzové halušky z hokaido tekvice

Bryndzové halušky určite patria k jedným z najobľúbenejších jedál vôbec. Avšak, keď chceme byť štíhly, nie je to jedlo na každý deň. Dobrá správa je, že keď si ich vyrobíme zo zeleniny (ja som použila tekvicu hokaido) a nezasypeme ich opečenou slaninkou, môže to byť kľudne pochúťka na každý deň. Múku som použila ražnú, má nízku glykemickú záťaž a tak je vhodná aj pri redukcii hmotnosti.

Pozor na veľkosť porcie, halušky s bryndzou sú naozaj sýte. Uvedené množstvo stačí pre 2 osoby.

15 min.
3 min.
2 porcie

Ingrediencie

300 g
hokaido tekvica
100 g
ražná múka (použila som zn. BIOMILA)
1 ks
vajíčko
1/4 ČL
soľ
250 g
bryndza
1 ks
cibuľa na ochutenie (môže byť pažítka, mladá cibuľka)
1 PL
olej (olivový/slnečnicový/repkový/ghee maslo)

Tekvicu hokaido dobre umyjeme a nastrúhame alebo vymixujeme v kuchynskom robote na malé kúsky. Ja používam tekvicu surovú (teda nie predpečenú) aj so šupkou. Primiešame ražnú múku, vajíčko a soľ. Vznikne husté cesto, ktoré pretlačíme cez sitko na halušky do vriacej, jemne osolenej vody. Halušky sú hneď hotové, precedíme ich a opláchneme vodou. Podávame s bryndzou a opečenou cibuľkou. Ľubovoľne môžeme použiť pažítku.

Podobné recepty

Bryndzový kiš so špenátom

Kiš je výborný variant pohostenia pre každú príležitosť. Cesto robím z ražnej múky, ktorá je ideálnou alternatívou pšenice. Raž obsahuje o 30% menej lepku ako pšenica a má nízku glykemickú záťaž...

Letný bryndzový šalát

Pravá letná bryndza vyrobená z ovčieho mlieka je plná probiotických baktérií. Jeden gram obsahuje miliardu užitočných baktérií, ktoré sú doslova balzam pre naše črevá. Ja som si obľúbila kombináciu...