Hubový tatarák

Jeseň prináša do našej kuchyne ďalšiu úžasnú surovinu. Huby si vhodnou potravinou ako pri redukcii, tak pri udržiavaní hmotnosti. Dajú nášmu telu veľa výživy za málo kalóriíJMajú vysoký podiel vody, nízky obsah sacharidov, nízku glykemickú záťaž a nízku kalorickú hodnotu. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, minerálne a stopové prvky. 

Pre nezameniteľnú vôňu a chuť majú huby v gastronómii všestranné využitie, hodia sa do polievok, omáčok, nátierok, ako príloha k mäsitým alebo zeleninovým jedlám. 

Huby sú veľmi sýte, preto ich nejedzte naraz veľa a skombinujte ich s porciou zeleniny.

20 min.
15 min.

Ingrediencie

100 g
huby čerstvé (sušené 50 g)
1 ks
cibuľa
1 ČL
paradajkový pretlak
1 ČL
horčica
1 PL
olej (ghee maslo)
1 strúčik
cesnak
soľ, čierne korenie
čerstvé chilli (podľa chuti)

Huby nakrájame na plátky, cibuľu očistíme a taktiež nakrájame. Na panvici zohrejeme olej/ghee maslo, vložíme cibuľu, následne huby a opečieme do zlata cca 15 min. Necháme chvíľku vychladnúť, pridáme paradajkový pretlak, horčicu, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie prípadne chilli podľa chuti.

Môj tip: Nátierku podávame s ražnou hriankou. Ako prílohu použijeme ľubovoľné zeleninové tyčinky (mrkva, uhorka, farebná paprika, stopkový zeler).

Podobné recepty

Mrkvový hummus

Ďalší môj obľubený veľkonočný recept je mrkvový hummus. Kombinácia mrkvy s cícerom a cesnakom je výborná. Najradšej ju mám v kombinácii s ražnou hriankou na sviatočné raňajky. Takto pripravená...

Nátierka z čiernej šošovice

Čierna šošovica je označovaná aj ako strukovinový kaviár. Chuťovo pripomína orechy alebo kaštany. Páči sa mi na nej, že po uvarení nemení svoju štruktúru, ostáva pevná a lesklá. Ja ju často používam...