Jahodové ovocné rezy s agarom (RAW/vegánske)

Tento ľahký dezert je ideálnou voľbou na horúce dni, keď túžiš po niečom sladkom, ale nechceš zaťažiť trávenie ani kuchyňu. Základ z datlí a vlašských orechov dodáva prirodzenú sladkosť, vlákninu a zdravé tuky – bez múky, bez cukru, bez pečenia.

Jahodová vrstva je zahustená agarom, rastlinnou želírovacou látkou, ktorá je bohatá na vlákninu a úplne bez kalórií. Na rozdiel od klasickej želatíny agar pochádza z morských rias, a tak je dezert vhodný aj pre vegánov či ľudí s intoleranciami.

Plná chuť jahôd, jemné kokosové pozadie a svieža konzistencia robia z týchto rezov osviežujúci a výživný dezert, ktorý poteší zmysly a zároveň podporí trávenie, hydratáciu i črevnú rovnováhu.

15 min.
bez pečenia
9 porcií / forma 18 x 18 cm alebo 15 x 20 cm

Ingrediencie

80 g
ďatle
100 g
vlašské orechy
500 g
jahody
200 ml
kokosové mlieko
1 a 1/2 ČL
agar (prášok)
1 PL
sirup z agáve alebo med
  1. Datle: Ak sú tvrdé, namoč na 10 minút do teplej vody. Potom osuš a zbav kôstok.
  2. Orechy: Daj do mixéra spolu s datľami.
  3. Mixuj, kým vznikne lepivá zmes, ktorá sa dá stlačiť do formy. Ak je príliš suchá, pridaj 1 ČL vody.
  4. Vystli formu papierom na pečenie. Zmes natlač na dno formy a dobre utlač lyžicou alebo pohárom.
  5. Jahody (250 g) umy a nakrájaj. Rozmixuj ich na hladké pyré.
  6. Do hrnca daj kokosové mlieko, pridaj agar, premiešaj metličkou.
  7. Priveď do varu a miešaj aspoň 2 minúty – agar sa aktivuje iba varením!
  8. Pridaj rozmixované jahody a javorový sirup, premiešaj a ešte krátko prehrej (už nevar).
  9. Odstav, nechaj pár minút vychladnúť.
  10. Zvyšných 250 g jahôd nakrájaj a rozlož na korpus.
  11. Vylej jahodovo-kokosovú zmes na stuhnutý korpus s jahodami.
  12. Jemne potras formou, aby sa plnka rozliala rovnomerne.
  13. Nechaj úplne vychladnúť na linke, potom vlož do chladničky na min. 3–4 hodiny (ideálne cez noc), aby plnka úplne stuhla.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Energia: 156 kcal

Bielkoviny: 2,5 g

Tuky: 12 g

Sacharidy: 12 g

Podobné recepty

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...