Kváskový chlebík

Viete o tom, že kváskový chlieb má nižšiu glykemickú záťaž ako chlieb s použitím droždia? 

Keď upečieme chlieb pomocou pridania tradičného kvásku, v procese nastáva mliečne kvasenie. Baktérie prirodzene prítomné v múke rozložia zložité látky múky, a zároveň pritom produkujú kyselinu mliečnu. Kvások zníži obsah jednoduchých cukrov a zvýši hladinu kyseliny mliečnej, čo ho robí jedinečným z pomedzi iných druhov chleba. Proces mliečneho kvasenia znižuje glykemickú záťaž a vedie k nízkej hladine cukru a vylúčeného inzulínu po konzumácii kváskových výrobkov.

15 min. / 14-18 hodín na odležanie
40 min.
1 bochník / 750 g

Ingrediencie

1 PL
ražný kvások (alebo zbytok kvásku pri jeho výrobe z 8. dňa a viac)
150 g
ražná múka (ja som použila hladkú)
200 g
vlažná voda
300 g
ražná múka (za 12-14 hodín) / môže byť aj mix 100 g špaldová a 200 g ražná
200 g
vlažná voda (za 12-14 hodín)
2 ČL
soľ (za 12-14 hodín)
1 ČL
rasca celá (za 12-14 hodín)

Kvások zmiešame so 150 g ražnej múka a 200 g vlažnej vody. Necháme 12 hodín stáť. Prikryjeme kuchynskou utierkou.

Za 12 hodín: Primiešame 300 g ražnej múky (alebo mix 100 g špaldová + 200 g ražná) a 200 g vlažnej vody, 2 ČL soli a 1 ČL kmínu, pomiešame. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, posypeme múkou. Vytvarujeme bochník. Kuchynské sitko vystelieme kuchynskou utierkou, vysypeme múkou, vložíme bochník, prekryjeme krajmi utierky a necháme 2-4 hodiny stáť.

Po ďalších 2 hodinách: Bochník preložíme na plech na papier na pečenie. Nožíkom môžeme vyrezať na vrchu srdiečko alebo čo chceme.

Pečieme:

1. Rúru predhrejeme na 250 C.

2. Na spodok rúry umiestnime druhý plech alebo nádobu vhodnú do rúry. Nádoba sa musí rozohriať.

3. Do nádoby vylejeme 2 dcl vody.

4. Do rúry vložíme plech s chlebom. Pečieme 20 min. na 250 C.

5. Po 20 min. vyberieme plech s vodou.

6. Teplotu znížime na 200 C a chlieb pečieme Ešte 20 min.

Bochník veľký 1000 g: Rozkvas pripravíme rovnako. Do cesta primiešame 500 g múky (opäť môže byť mix), 300 g vlažnej vody, 2,5 ČL soli a 1,5 ČL rasce. Množstvo vody prispôsobíme podľa potreby. Zvyšné suroviny a postup ostáva rovnaký.

Bochník malý 500 g: Rozkvas pripravíme z 1 PL kvásku, 75 g ražnej múky a 100 g vlažnej vody. Do cesta primiešame 250 g múky (opäť môže byť mix), 150 g vlažnej vody, 1 ČL soli a 1/ ČL rasce. Množstvo vody prispôsobíme podľa potreby. 

Podobné recepty

Ražné kváskové grissiny

No tento recept má úplne dostal. Tyčinky sú neskutočné, chrumkavé a zároveň jemné. Oveľa lepšie ako kupovaná verzia. Sú vyrobené iba z múky, vody, masla, soli a kmínu. Žiadne farbivá a konzervanty...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...