Americký koláč cheesecake si veľmi rýchlo našiel fanúšikov aj medzi slovákmi. Je zložený prevažne z tvarohu, preto sa hodí aj do zdravej fitness kuchyne. Podľa toho, ako ho ochutíte, môžete ho...
Zimná chuť je pre mňa … perník, slivky, orechy,…
Tento cheesecake som prispôsobila mojim zimných chutiam a vznikol naozaj skvostný koláč, ktorý zatiaľ každému veľmi veľmi chutil.
V zime máme takto nastavené chute a preto by som ho výhradne pripravovala v tomto období.
Hodí sa aj na sviatky, keď chcete návštevu pohostiť niečím výnimočným, čo príjemne prekvapí.
Ja pripravujem cesto z mojej perníkovej granole, ktorú si robím vo vždy väčšom množstve.
V podstate môžete použiť aj inú granolu, len do nej primiešajte 1 ČL perníkového korenia.
Ingrediencie
Granolu pomelieme v mixéri a premiešame s roztopeným maslom. Tortovú formu vystelieme s papierom na pečenie, kraje dobre omastíme, cesto utlačíme na celom spodku a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C na 10 min. Vyberieme a necháme cca 10 min. vychladnúť. Znížime teplotu na rúre na 150 C. Medzitým pomiešame všetky suroviny na plnku. Môžeme aj v kuchynskom robote, ale nemusíme, ja to robím väčšinou ručne vo väčšej mise. Plnku nalejeme na cesto a pečieme na 150 C 50 min., rúru vypneme ale cheesecake ešte necháme 30 min. v zatvorenej rúre odpočívať. Až potom ho vyberieme a necháme dobre vychladnúť, ideálne na noc v chladničke. Mrazené slivky krátko podusíme so sušenými a pomixujeme na hustý krém. Ten rozotrieme na cheesecake a ešte vrch poprášime perníkovým korením. Mne ostali srdiečka z vianočného pečenia lineckých koláčikov, tak som vrch ešte ozdobila srdiečkami. Môžeme použiť aj inú ozdobu, napríklad posekané orechy.
Podobné recepty
Aj oslavovať sa dá zdravšie, ak vyberieme tie správne suroviny a pohráme sa s nimi, aby vznikol chuťovo aj nutrične vyvážený dezert. Na tento cheesecake som ako hlavnú surovinu použila nízkotučný...