Ražné tyčinky s proteínom bez výčitiek

Mne samej chýba niečo dobré na zahryznutie k víkendovému posedeniu. Zväčša mám chuť na niečo slané a chrumkavé. Snažila som sa zložiť také suroviny a vymyslieť pochúťku, ktorá nebude obsahovať veľa tuku a pritom bude mať vyššie percento proteínu. Proteín pomôže dosiahnuť lepšie zasýtenie a tak mi k uspokojeniu stačí menšie množstvo. Okrem toho bielkovín prijímame zväčša málo, preto ak nie sú v kombinácii s tukom, báť sa ich v súvislosti s priberaním nemusíme. 

15 min.
10-15 min.
6-7 porcií (40 g=1 porcia)

Ingrediencie

150 g
ražná múka hladká (ja používam značku BIOMILA)
50 g
proteín čistý bez príchute (ja používam Wellness by Oriflame)
1 ČL
soľ
1 ČL
kmín celý
20 g
ľanové semiačka mleté
2 PL
olej (olivový alebo ľanový)
150 ml
voda
1 ks (bielko)
vaječné bielko (na ozdobu)
Kmín, hrubozrnná soľ (na ozdobu)

Všetky suroviny (okrem na ozdobu) spolu premiešame vo veľkej nádobe. Vznikne lepivá hmota, lyžicou premiestnime na potravinovú fóliu, zabalíme a odložíme do chladničky na pár hodín. Ak chceme tyčinky piecť hneď, odložte na 30 min. do mrazničky. Cesto vyberieme, položíme na dosku na pečenie poprášenú ražnou múkou. Chvíľku s ním pracujeme, vznikne tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na cca 5 mm. Nožíkom rozkrájame na tyčinky, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, posypeme kmínom a soľou. Pečieme 10-15 min. vo vyhriatej rúre na 180C do zlata.

Podobné recepty

Bryndzový kiš so špenátom

Kiš je výborný variant pohostenia pre každú príležitosť. Cesto robím z ražnej múky, ktorá je ideálnou alternatívou pšenice. Raž obsahuje o 30% menej lepku ako pšenica a má nízku glykemickú záťaž...