Vegánska paštéta zo šošovice

Keď hľadáte variant zdravej, chutnej a veľmi jednoduchej nátierky, vyskúšajte môj tip z hnedej šošovice. Hnedá šošovica je zo strukovín najbohatšia na obsah bielkovín, obsahuje viac vápnika ako obilniny a viac železa ako špenát. Výborne zasýti, je nízkotučná a obsahuje minimum kalórií.  Jednoducho ideálna pri chudnutí, budovaní svalovej hmoty, aj udržiavaní hmotnosti. Okrem toho paštéta chutí naozaj úžasne.  

15 min.
20 min.
6-8 porcií

Ingrediencie

270 g
hnedá šošovica varená (135 g suchá)
350 g
mrkva
4 PL
tahini pasta
1 ks
citrón (šťava)
4 PL
olivový olej
4 strúčiky
cesnak
soľ, čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Mrkvu varíme 15 min. do mäkka. Do mixéra dáme uvarenú mrkvu, šošovicu, tahini pastu, olivový olej, šťavu z citróna, cesnak a soľ. Všetko spolu vymixujeme na hladký krém. 

Paštétu servírujeme v malých miskách alebo na chlebíku posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.

Podobné recepty

Nátierka z čiernej šošovice

Čierna šošovica je označovaná aj ako strukovinový kaviár. Chuťovo pripomína orechy alebo kaštany. Páči sa mi na nej, že po uvarení nemení svoju štruktúru, ostáva pevná a lesklá. Ja ju často používam...

Mrkvový hummus

Ďalší môj obľubený veľkonočný recept je mrkvový hummus. Kombinácia mrkvy s cícerom a cesnakom je výborná. Najradšej ju mám v kombinácii s ražnou hriankou na sviatočné raňajky. Takto pripravená...