Batátovo-šošovicový dhal s kokosovým mliekom a kurkumou

Tento krémový dhal je ako teplé objatie zvnútra. Spojenie batátov, červenej šošovice, kokosového mlieka a protizápalových korenín – kurkumy, zázvoru a cesnaku – vytvára jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj posilní imunitu, trávenie a regeneráciu tela

Je ľahko stráviteľný, plný vlákniny, rastlinných bielkovín a zdravých tukov – ideálne jesenné jedlo, keď potrebuješ teplo, energiu a rovnováhu

20 min.
20 min.
2-3 porcie

Ingrediencie

1 PL
kokosový olej
1 ks
cibuľa
2 strúčiky
cesnaku
1 ČL
čerstvý nastrúhaný zázvor
1 ČL
kurkuma
1/2 ČL
rímska rasca
1/2 ČL
mletý koriander
1 ks
stredne veľký batát (cca 250 g)
100 g
červená šošovica
250 ml
kokosové mlieko
300 ml
zeleninový vývar (alebo voda, môže byť aj zeleninový bujón)
Soľ, čierne korenie podľa chuti
na ozdobu: čerstvá koriandrová alebo petržlenová vňať, kvapka citrónovej šťavy
príloha: celozrnná placka (lavaš), chlieb, jasmínová ryža alebo iné
  1. Základ:
    Na väčšej panvici alebo v hrnci rozohrej kokosový olej.
    Pridaj nadrobno nasekanú cibuľu a restuj 3–4 minúty, kým zmäkne a zosklovatie.
  2. Koreniny a aróma:
    Pridaj pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a všetky koreniny (kurkuma, rímska rasca, koriander).
    Restuj 30 sekúnd, aby sa koreniny rozvoňali – v tejto fáze vzniká typická vôňa dhálu.
  3. Zelenina a šošovica:
    Batát ošúp a nakrájaj na malé kocky.
    Pridaj ho do hrnca spolu so šošovicou a premiešaj, aby sa obalili v koreninách.
  4. Varenie:
    Prilej kokosové mlieko a zeleninový vývar.
    Premiešaj, prikry pokrievkou a var na miernom ohni približne 
    20 minút, kým batáty aj šošovica zmäknú a zmes sa zahustí do krémovej konzistencie.
    Ak je príliš hustá, pridaj ešte trochu vody alebo vývaru.
  5. Dochutenie:
    Dochutíš soľou, čiernym korením a kvapkou citrónovej šťavy pre sviežosť.
    Na záver pridaj čerstvú koriandrovú alebo petržlenovú vňať.

    Výživové hodnoty (1 porcia / cca 400 g):

    Živina

    Množstvo

    Energia

    420 kcal

    Bielkoviny

    15 g

    Tuky

    18 g

    Sacharidy

    50 g

    Vláknina

    10 g

    Vitamíny a minerály (na porciu):

    Mikronutrient

    Množstvo

    % dennej dávky (orientačne)

    Zdroj

    Vitamín A (betakarotén)

    ~9000 IU

    150 %

    Batát

    Vitamín C

    ~20 mg

    25 %

    Batát, citrón

    Vitamín E

    ~2 mg

    15 %

    Kokosový olej

    Vitamín B6

    ~0,4 mg

    25 %

    Šošovica, batát

    Draslík

    ~700 mg

    15 %

    Batát

    Horčík

    ~70 mg

    18 %

    Šošovica

    Železo

    ~3 mg

    20 %

    Šošovica

    Zinok

    ~1,2 mg

    11 %

    Šošovica

    Mangán

    ~0,8 mg

    35 %

    Kurkuma, batát

Podobné recepty

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...